Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt inte Erdoğan utnyttja situationen

Dagens ETC.

Trots att det är positivt att en militärjunta inte tog över Turkiet kommer effekterna av kuppsförsöket i fortfarande att vara destruktiva. Nu måste Sverige och EU sätta press på landet, skriver Sebastian Nilsson Qvist från tidskriften Libertas.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under kvällen den 15 juli initierades ett kuppförsök av Turkiets militär mot den konservativa regeringen och president Recep Tayyip Erdoğan. Kuppen misslyckades och regeringspartiet AKP sitter fortfarande vid makten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Trots att det är positivt att en militärjunta inte tog över, kommer effekterna av denna händelse fortfarande att vara destruktiva. Med all säkerhet kommer autokratin och våldsamheterna i Turkiet att förvärras. Därför måste Sverige och EU ställa högre krav på landet, eller dra in de pengar som den turkiska staten får från EU.

Under Erdoğans regeringstid har det funnits många oroande fenomen som utvecklats i landet. AKP och Erdoğan har knutit ett hårdare grepp kring landets demokratiska institutioner, genom att bland annat fängsla journalister och skära ner på konstitutionella rättigheter. De har också hanterat oppositionspartier och politiska motståndare hårdare. Politiskt våld mot motståndspartier och aktivister har blivit vanligare.

Därutöver har det etniska våldet blivit vanligare. Våldsbrott och mord utförda av ultranationalister mot etniska minoriteter som armenier och kurder har ökat avsevärt. Bland annat har partiledaren för det pro-kurdiska partiet HDP, Selahattin Demirtaş, blivit beskjuten. I samspel med det ökade våldet har regeringspartiets reformer blivit mer reaktionära. Oron för att Turkiet är på väg att bli en stat baserad på religiös islamism och fundamentalism är stark.

Kuppförsöket kommer med all säkerhet att utnyttjas av Erdoğan, genom att han fortsätter med sina planer att utvidga sin egen auktoritet och sina befogenheter, samt att han kommer att rensa ut eventuella fiender. Att Turkiet allt mer kan komma att närma sig ett diktatoriskt statsskick är en oroande möjlighet i och med kuppförsöket.

The Independent rapporterar att den turkiska regeringen redan överväger att återinföra dödsstraffet. Al-Jazira rapporterar att över 3 000 soldater har blivit arresterade och 2 700 domare har blivit avskedade.

Det är därför av största vikt att EU i allmänhet, och den svenska regeringen i synnerhet, pressar Turkiets regering att respektera nationella lagar och internationella konventioner. Därtill måste man uppmana landet att respektera de demokratiska processerna och institutionerna. Turkiet bör även ta tydliga steg för att minska de etniska oroligheterna i landet, som förvärrats under AKP:s regeringstid.

Den 30 juni föreslog Europeiska kommissionen att möjliggöra ytterligare 1.4 miljarder euro till den Turkiska staten för hantering av flyktingar. Sveriges rödgröna regering borde fokusera på att få EU att höja kraven på Turkiet. Detta genom att unionen ställer ultimatum.

Om Turkiet förbrukar sitt förtroende, så ryker pengarna. Om landets regering skulle missbruka sin makt, borde dessa resursöverföringar omdirigeras till UNHCR så att de kan finansiera sina flyktingläger. Detta istället för att pengarna går till att finansiera en semi-diktaturs politiska utrensningar.