Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Länkskatt och censurfilter minskar frihet på internet

Bild: Bild: Pixabay

Dagens ETC.

”I dag den 5 juli har Sveriges ledamöter i Europaparlamentet möjligheten att ta strid mot förslagen om länkskatt och censurfilter i en omröstning i parlamentet. Kommer de att stå upp för friheten på internet eller rösta för censur och begränsning?” frågar dagens debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 25 maj röstade EU:s ministerråd om hur upphovsrätten ska reformeras. Två väldigt kontroversiella förslag – de så kallade artikel 11 och 13 – fick stöd av rådet. I omröstningen röstade den svenska regeringen för förslagen. Den 20 juni röstade EU:s rättsliga utskott igenom förslaget.

Artikel 11 kallas ofta för en länkskatt. Förslaget innebär att den som vill publicera utdrag ur nyhetsartiklar måste ha en licens för detta. Då även rubriken för en artikel omfattas av kravet kommer det ofta att krävas licens för att kunna länka till en artikel, då rubriken ofta ingår i artikelns adress.

Förslaget kritiseras enhälligt av forskarvärlden. 169 forskare inom immaterialrätt och journalistik skriver  att förslaget kommer skada journalister och leda till minskad mångfald bland medier.

2013 ledde en liknande lag i Spanien till minskad mediemångfald. El País kritiserar kraftigt förslaget på grund av denna erfarenhet. En allians av mindre, oberoende publicister har påpekat att förslaget skulle göra det svårt för dem att nå sina läsare.

Artikel 13 kallas ofta för ett krav om censurfilter på nätplattformar. Förslaget innebär att nätplattformar (till exempel Tinder, Facebook, Wikipedia eller GitHub) är juridiskt ansvariga för vad användare laddar upp. Det innebär till exempel att Wikipedia skulle kunna stämmas ifall en person lägger in en länk till en stream av fotbolls-VM i en artikel. För att komma undan detta ansvar måste plattformarna försöka stoppa upphovsrättsintrång före de begås. I praktiken innebär detta ett krav på långtgående censurerande filter – ingen vill släppa igenom en enda upphovsrättskränkande video ifall den kan orsaka miljontals kronor i skadestånd.

Flertalet oberoende juridiska utredningar har konstaterat att förslaget bryter mot e-handelsdirektivet och de mänskliga rättigheterna, eftersom dessa förbjuder generell övervakning av uppladdningar.

Många andra har varnat för att lagen innebär privatiserad censur, att företag kommer att begränsa människors yttrandefrihet. Människorättsgrupper varnar för att förslaget innebär ”very negative impacts on the internet”, väldigt negativa effekter för internet. FN:s särskilda rapportör för människorättsfrågor menar att filtrering av innehåll både strider mot rätten till privatliv och kommer att ge upphov till omotiverad censur.

Filtren kommer att stoppa mindre kreatörer, som inte har resurserna att bråka med plattformarna. Detta är redan är ett stort problem på till exempel Youtube. Europeiska kreatörer har enats i gruppen CreateRefresh, som skriver att förslaget ”hotar små, oberoende kreatörer. Uttryck kommer att censureras, så att bara de större, mer etablerade aktörerna skyddas”.

Att fritt kunna dela och hämta information är en grund för ett demokratiskt samhälle. Det tidiga internet kännetecknades av stor frihet men möts i dag av ökad övervakning, kommersialisering och lagar för att begränsa användandet. Vi ser i dag hur både företag och stater kraftigt vill begränsa människors rätt till att fritt tillgodo-göra sig kunskap. Censurfilter hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle och det här förslaget är ett allvarligt hot mot våra rättigheter.

Svenska regeringen står bakom dessa förslag om censurfilter och länkskatt. I dag den 5 juli har Sveriges ledamöter i Europa-parlamentet möjligheten att ta strid mot förslagen om länkskatt och censurfilter i en omröstning i parlamentet. Kommer de att stå upp för friheten på internet eller rösta för censur och begränsning?

Vi kräver att regeringen börjar ta demokrati på allvar, står upp för vår rätt till information och att Sveriges ledamöter röstar mot förslaget i EU.

00:00 / 00:00