Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kvinnor måste kunna leva på sina pensioner

Bild: Bild: Johanna Norin/TT

Dagens ETC.

Föråldrade normer om kvinnors rättigheter och möjligheter får inte vara styrande för dagens pensioner, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ekonomisk självständighet har varit en av hörnstenarna i kampen för jämställdhet. När PRO arrangerade ett seminarium på internationella kvinnodagen den 8 mars med temat ”(O)jämställda pensioner” var en av slutsatserna att många äldre kvinnor har så lite pengar att röra sig med att de inte har möjlighet att leva ett gott och värdigt liv. För dem handlar vardagen om att prioritera bort sådant som många av oss andra ser som självklart: dricka kaffe på stan med sina vänner, ett besök hos frisören eller till och med middagsmat.

Det här är kvinnor som i många fall har ett helt arbetsliv bakom sig och har betalat in pensionsavgifter, men som ändå är tvungna att ta del av grundskyddet i pensionssystemet, som består av garantipension och bostadstillägg.

Kan inte vänta i 85 år

För att kommande generationer inte ska fastna i samma fattigdomsfälla behövs det reformer för ett jämställt arbetsliv med jämställda löner. Bland de åtgärder som kan stärka kvinnors inkomster och förbättra deras framtida pension finns lika lön för lika arbete; rätt till heltid; kollektivavtal; trygga anställningar; jämställd fördelning av det obetalda arbetet. Dessutom måste de unga få möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden tidigare än idag.

Men vi kan inte vänta 85 år på ett jämställt arbetsliv. Det behövs också reformer här och nu för de kvinnor som redan gått i pension.

100 procent av kostnaden

Mest akut är en förstärkning av bostadstillägget, som inte har hängt med de ökande boendekostnaderna. PRO kräver att taket höjs från 5 000 till 7 000 kronor och tillägget ska täcka 100 procent av kostnaden. Taket måste också följa med när hyrorna höjs.

Över en tredjedel av samtliga pensionärer får garantipension helt eller delvis. Bland kvinnliga pensionärer är det mer än hälften som är beroende av garantipension. Garantipensionen följer idag prisbasbeloppet, som baseras på konsumentprisindex. Om utvecklingen fortsätter med låg inflation och ökade reallöner kommer de som har garantipension att halka efter andra grupper i samhället; både löntagare och de som har inkomstrelaterad pension. Fler pensionärer kommer då också att hamna under EU:s gräns för fattigdom. Därför anser PRO att även garantipensionen ska följa löneutvecklingen, precis som inkomstpensionen gör.

Kan inte arbeta ett extra år

Att garantipensionen och bostadstillägget räknas av mot inkomstpensionen gör att den grundläggande principen för pensionssystemet att varje intjänad krona ska ha betydelse för pensionen inte gäller för de många lågavlönade kvinnor som har jobbat deltid. De kan inte påverka sin pension genom att arbeta något år extra – ifall de skulle orka det.

Raka rör

För att återupprätta ”de raka rören” mellan lön och pension behöver konstruktionen förändras. PRO föreslår en grundpension, som är lika för alla, och ovanpå den läggs inkomstpensionen utan avräkning. Då kan även de som har haft lägre inkomster se det i sina pensionskuvert. Genom att lägga grundpensionen på en högre nivå än dagens garantipension finns det också möjligheter att se till att ingen pensionär har en inkomst under EU:s gräns för relativ fattigdom.

Föråldrade normer om kvinnors rättigheter och möjligheter får inte vara styrande för dagens pensioner. Med PRO:s förslag kan ekonomin för de sämst ställda pensionärerna förbättras snabbt samtidigt som pensionssystemet blir mer jämställt.

/ Christina Tallberg

Ordförande PRO