Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Köttskatt kommer inte lösa klimatutmaningarna

”En köttskatt kommer endast att göra att det svenska hållbara köttet kommer att konkurreras ut av det importerade köttet” skriver dagens debattör Patrik Holm Thisner.
”En köttskatt kommer endast att göra att det svenska hållbara köttet kommer att konkurreras ut av det importerade köttet” skriver dagens debattör Patrik Holm Thisner. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

För att vara klimatsmart, välj i stället bra hållbart kött från Sverige jämfört med importerat.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Återigen så gör man globala problem till lokala fakta. Nu är det Jonas Paulsson som menar att köttskatt är ett av de viktigaste klimatverktygen för att vi ska bli mer klimatsmarta (12/3).

En sådan skatt kommer endast att göra att det svenska hållbara köttet kommer att konkurreras ut av det importerade köttet. Några europeiska länder har infört olika typer av punktskatter till exempel.

Danmark införde fettskatt men skrotade snabbt upplägget när positiva resultat inte genererades. Tvärtom finns en risk att konsumenter går över till en vara som inte omfattas av skatten men som likväl innehåller exempelvis fett och socker.

För att klargöra siffrorna i Paulssons artikel, så är de baserade på slaktvikt. Konsumtionen av kött har minskat med 1,3 procent, där det importerade köttet minskade med 4,2 procent. Dessbättre ökade andelen svenskt kött med drygt en procent, vilket är positivt eftersom det visar på att fler konsumenter väljer svenskt.

Totalt minskade köttet med 1,1 kilo per person och år eller drygt 20 gram per vecka. Livsmedelsverkets rekommendation för rött kött och chark ligger på 500 gram per vecka och vi har tidigare legat på drygt 600 gram per vecka. Det finns alltså möjlighet att minska konsumtion av kött ytterligare för att komma ner till Livsmedelsverkets rekommendation.

Men detta betyder inte att vi nödvändigtvis behöver minska på animalieproduktionen i Sverige. Det är stor skillnad på kött beroende på vart i världen det är producerat. I Sverige har vi en av de mest hållbara djurproduktionerna i världen.

Speciellt eftersom köttproduktionen i Sverige är främst baserat på djur från mjölkproduktion och har 25 procent lägre klimatutsläpp per kilo kött än till exempel intensiv uppfödning med kraftfoder och upp till 60 procent lägre än extensiv betesbaserad köttproduktion.

Vidare har Sverige världens bästa djurskyddslagstiftning, där företag som HKScan, och andra kollegor i branschen, kontinuerligt arbetar för att bli ännu bättre. HKScan är länken mellan 11 000 svenska gårdar och konsumenten.

Med varumärket Scan har vi en möjlighet att påverka hela värdekedjan från gård till gaffel. Det är vårt ansvar att vi producerar kött på ett långsiktigt hållbart sätt, med fokus på konsumentens förväntningar.

Det är positivt med innovation i hela värdekedjan och att nya maträtter utvecklas, så även växtbaserad mat. Det är bra för hälsan att äta varierat och balanserat. Men det skulle vara än mer intressant om dessa råvaror kom från svenskt jordbruk i större omfattning eftersom det gynnar mer arbetstillfällen på landsbygd och en större variation i odlingslandskapet med möjlighet att skapa kolsänkor.

Samtidigt måste vi komma ihåg att vi inte långsiktigt kan upprätthålla ett hållbart jordbruk utan djur. Med dem kan organiskt material återföras till jorden, vi kan erhålla en mer optimal växtföljd tillsammans med vall och djur är en förutsättning för ekologisk produktion.

Dessutom har vi mycket mark där det varken går att producera spannmål eller baljväxter utan där vi endast kan förlita oss på idisslare för att hålla marker öppna, vilket också ger ekosystemtjänster.

Även om vår matkonsumtion bidrar till klimatpåverkande utsläpp och vi alla har ett ansvar att minska detta, så kommer det inte lösa problemen. Trots allt står den fossila energin för 80 procent av Sveriges klimatutsläpp.

Jordbruket ligger på 13 procent och de resterande sju procenten kommer från sopor, industri och uppvärmning. För att vara klimatsmart, välj i stället bra hållbart kött från Sverige jämfört med importerat, när du inte vet hur djuren är uppfödda.

00:00 / 00:00