Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatomställningen måste bli grundbulten i handelsavtalen

Dagens ETC.

Handel ska vara ett verktyg för att öka den globala välfärden, inte utarma och hetta upp vår jord, skriver Pontus Björkman.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den globala uppvärmningen tickar på. Nästan varje månad slås nya temperaturrekord. Konsekvenserna blir allt våldsammare för människor och andra arter på denna jord. Ska vi lyckas nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet behöver vi snabbt förändra de globala produktions- och konsumtionsmönstren i grunden. Klimatfrågan måste börja genomsyra alla politikområden, och bli en grundbult i de internationella regelverken för handel.

Ändå tycks EU:s och USA:s handelsförhandlingar (TTIP) fortsätta som om Parisavtalet inte existerade. Vi måste fråga oss hur regelverken för handeln kan utformas för att snabbt bidra till kraftiga utsläppsminskningar av växthusgaser och frigöra de resurser som behövs för omställningen.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ett sätt vore att EU börjar driva på för miniminivåer för skatter på miljöförstöring och transnationella bolag. Det skulle styra oss mot en mer hållbar värld och frigöra resurser för en rättvis omställning av våra samhällen. Länder som vill handla med EU och USA och inte har motsvarande skatter får istället betala tullavgifter. För att inte gå miste om skatteinkomsterna kommer de flesta av världens länder inom några år ha gemensam skattebas. Vi skulle få bort skattekonkurrensen mellan länder och ett system där transnationella bolag år för år nolltaxerar trots astronomiska vinster.

Handel ska vara ett verktyg för att öka den globala välfärden, inte utarma och hetta upp vår jord. Klimatomställningen måste bli högsta prioritet för EU, Sverige och handelsminister Ann Linde när den 14:e förhandlingsrundan med USA drar igång i Bryssel.