Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Klimatförändringarna kan slå ut kaffeproduktionen"

Bild: Bild: Kaveh Azizian

Dagens ETC.

80 procent av världens kaffe produceras av småbönder som inte står rustade för de enorma omställningar som den globala uppvärmningen kräver.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

80 procent av världens kaffe produceras av småbönder som inte står rustade för de enorma omställningar som klimatförändringarna kräver, skriver Dennys Bello och Annika Westerberg, författare av rapporten Hotet mot din kaffekopp.

Sverige är ett av de mest kaffetörstiga länderna i världen – 80 procent av den vuxna befolkningen dricker kaffe och varje svensk konsumerar i genomsnitt cirka 3,5 koppar kaffe per dag. Förutom mängden kaffe har vi också̊ vant oss vid att kunna köpa billigt kaffe. Vi har lärt oss att konsumera en lyxprodukt, en njutningsvara, till ett lågt pris. Framtiden för det kaffe som många av oss dricker dagligen är dock osäker.

Sällan reflekterar vi över kaffets ursprung – vem som odlat det, och på vilka villkor. Vi har i vår rapport undersökt den internationella kaffemarknaden och situationen för världens kaffeproducenter. Fram tonar en dyster bild.

Den internationella kaffeorganisationen ICO anser att klimatförändringar är en av de viktigaste faktorerna som påverkar den globala kaffeproduktionen. Kaffeodlare har redan börjat märka av effekterna av klimatförändringarna. Både översvämningar och torka har ökat i flera kaffeproducerande länder samtidigt som det kommer rapporter om hur skadedjur och sjukdomar breder ut sig i områden där de tidigare inte existerade.

I Nicaragua fick vi med egna ögon se hur kaffeböndernas skördar förstördes av svampsjukdomen ”La Roya”. I genomsnitt har över 50 procent av kaffeodlingarna i Centralamerika drabbats och enligt klimatforskare finns det ökande bevis för att förändringar i klimatet är en del av problemet. 80 procent av världens kaffe produceras av småbönder som inte står rustade för de enorma omställningar som kommer att krävas. Allt fler kaffebönder överger kaffe för att istället odla mindre klimatkänsliga grödor. Det kaffe vi huvudsakligen dricker i Sverige – arabica – är den kaffeböna som är mest känsliga för klimatförändringarna.

Förutom klimatförändringar tampas också kaffeodlare med kraftigt svängande priser och den osäkerhet som det leder till. Ett tredje problem är att odlarna är den aktör i värdekedjan som får minst betalt. Den andel av marknadspriset på kaffe som behålls av producenten har sjunkit under de senaste årtiondena. Idag kan jordbrukarna förvänta sig att få mellan 7 och 10 procent av butikspriset. Det här är ett mindre problem för oss kaffetörstande svenskar, men ett betydligt större problem för de 125 miljoner människor som är beroende av kaffeodling för sin försörjning.

Ovan nämnda problem hotar att slå ut delar av kaffeproduktionen. Därför är det många aktörer som jobbar för att förbättra situationen för världens kaffeproducenter. Ett verktyg är certifieringar som har blivit kvalitetsstämplar som svenska konsumenter börjar ta till sig och känna till.

Detta är ett positivt tecken – men om konsumenterna och de stora kaffebolagen efterfrågar certifierat och hållbart kaffe måste de också vara beredda att betala det verkliga priset för denna produkt. Idag är många kaffeodlare beroende av bistånd och har svårt att ha råd med de investeringar som krävs. Dessutom tar dessa producenter de största riskerna i värdekedjan. Därmed borde de få en större del av kakan.

Vi tror att svenska konsumenter tillsammans kan påverka utvecklingen för världens kaffebönder. Med vår rapport vill vi visa varför det är nödvändigt och hur vi kan göra det. Genom att välja kaffe som är både ekologiskt och Fairtrade-märkt kan man vara säker på att kaffet har odlats hållbart, utan giftiga bekämpningsmedel och att de som odlat kaffet har fått ett schysst pris. För världens kaffebönder handlar det om överlevnad. För oss konsumenter handlar det om så lite som 20 öre mer per kopp.