Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jag har en kamp jag måste föra

Prisca.
Prisca.

Dagens ETC.

DEBATT. Idag är det internationella flickdagen. Runt om i världen diskrimineras flickor dagligen och deras röster tystas. Idag tar flickorna över. Det här är Prisca, 18-årig aktivist för flickors rättigheter i Togo.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Jag är väldigt orolig för problemen för ungdomar där jag bor. Många unga tjejer har svårt att gå klart skolan. Av 100 tjejer blir mer än 30 ofrivilligt gravida innan de fyllt 18 år och hoppar av skolan. På samma sätt blir unga pojkar pappor för tidigt. Andra drabbas av könssjukdomar som hiv/aids och många blir offer för tvångsäktenskap. Vad beror alla de här problemen på? Jo, bristen på sexualundervisning för unga.

Jag står inför de här utmaningarna och jag har landat i en lösning. Jag bestämde mig för att själv försöka lära mig så mycket som möjligt om ungas sexuella hälsa för att sen dela med mig till mina kompisar. Jag är ledare för vår ungdomsklubb på skolan och fattade ett beslut om att integrera sexualupplysning i våra aktiviteter för att se till att unga får nödvändiga kunskaper. Nu har vi lärt oss hur man undviker tidiga graviditeter och hur man undviker könssjukdomar. Vi har lärt oss hur man organiserar sig och ordnar ett möte. Utbildningen jag fått har gjort att jag idag kan tala offentligt och vet hur jag ska använda och utveckla mitt ledarskap.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Nu sprider vi sexualupplysning till ungdomar i andra skolor och ute i samhället. För att våra budskap ska nå ännu fler jobbar jag också som programledare i ett radioprogram där vi tar upp ämnen som barn- äktenskap, våld mot barn och hur man kan stoppa de här brotten. Sexuella övergrepp och andra typer av våld mot unga göms inte längre undan. Idag rapporteras fler fall och förövarna straffas. Ungdomar får också tillgång till mer information om sin sexualitet och kan fatta bättre beslut.

Självklart finns det fortfarande många utmaningar: hur får man föräldrar, också fattiga föräldrar, att investera i sina döttrars utbildning och förhindra att de blir bortgifta eller gravida? Och hur kan vi stödja tjejer som blivit mammor ofrivilligt och ge dem en väg tillbaka till skolan? Trots våra stora utmaningar är jag långt ifrån avskräckt. Jag är stolt över vad jag gör och är idag ännu mer engagerad för att vända den här trenden.”