Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Internationella vegandagen är rätt i tiden

Dagens ETC

Ordet ”vegan” har på 20 år gått från något som ansetts extremt till att vara ett positivt laddat ord, som används i stora företags marknadsföring för att det finns en stark målgrupp som bryr sig om djuren, om miljön, och om sin hälsa, skriver Camilla Björkbo, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Larmet från Världshälsoorganisationen WHO om det processade köttets koppling till cancer kom i samma vecka som djurs rättigheter står i fokus när den internationella vegandagen uppmärksammas av djurrättsorganisationer världen över den 1 november. Det är viktigt att vi får se kraftfulla politiska satsningar för minskad köttkonsumtion.

WHO gick ut med att de rankar korv, skinka och bacon som cancerframkallande och ger dem den mest riskfyllda av fem möjliga rankningar. Samtidigt klassade WHO övrigt rött kött som potentiellt cancerframkallande.

Djurens Rätt har bevakat utvecklingen av vegetarisk och vegansk mat i Sverige sedan lång tid tillbaka och vi konstaterar att intresset för vego ökar. Det är med andra ord goda nyheter, inte bara för djuren och klimatet, utan även för folkhälsan. Resultatet i vår senaste opinionsmätning (Djurens Rätt/Demoskop 2014) visade att var tionde svensk väljer vego, en ökning med 4 procentenheter sedan 2009. Enligt en opinionsmätning av Livsmedelsföretagen väljer var femte svensk mellan 16 och 39 år vego i dag.

De flesta människor som äter kött gör det förmodligen för att de är vana vid det och tycker att det smakar gott. Vi uppfostras till köttätare och normen upprätthålls av samhällsinstitutioner, djurindustrier och massmedia. Medan att äta vego anses vara ett val, märker vi inte ens att vi gör ett val när vi äter kött.

De flesta av oss växer upp med den kulturella föreställningen att vissa djur, som kor, grisar och kycklingar, är till för mat och andra djur är till för sällskap. Bilden av hur djuren som föds upp för att bli mat har haft det innan de hamnade på vår tallrik får vi från reklam och andra sagor.

I verklighetens djurfabriker får 99 procent av svenska grisar aldrig komma ut och böka, de hålls inomhus i trånga, stressfyllda och bullriga miljöer. Totalt slaktas 80 miljoner kycklingar i Sverige varje år, men det är tomt på fälten utanför kycklingfabrikerna. Vi ser inte dessa miljoner djur eftersom de hålls instängda hela sina liv.

Att äta kött har setts som naturligt, nödvändigt och normalt, men normen börjar ifrågasättas från allt fler håll. För det första genom att vi i allt större utsträckning får se skräckbilder inifrån djurfabrikerna och djurens lidande, för det andra genom rapporter om köttets negativa inverkan på klimatet, och för det tredje genom att tunga institutioner som WHO kommer med nya vetenskapliga rön och rekommendationer.

Ordet ”vegan” har på 20 år gått från något som ansetts extremt till att vara ett positivt laddat ord, som används i stora företags marknadsföring för att det finns en stark målgrupp som bryr sig om djuren, om miljön, och om sin hälsa.

Att välja att äta veganskt är att använda ett verktyg för att göra världen lite mer så som vi skulle vilja ha den - mer medkännande med de djur vi delar planeten med, och mer respektfull mot miljön och oss själva.

Det är inte bara rött kött som dödar. Vi känner sedan länge till att allt kött är dödligt för djuren. Genom att välja vego minskar vi som enskilda personer efterfrågan på uppskattningsvis över 2 000 kycklingar, grisar, kor och fiskar varje år. Siffran inkluderar även de fiskar som använts som djurfoder till grisar, kycklingar och odlade fiskar.

Det stora intresset för att välja vego är mer än en trend, det är en förändring som är här för att stanna. Inför Internationella vegandagen uppmanar vi politiker att vidta åtgärder för minskad köttkonsumtion och att satsa på vego. Det har alla att vinna på.