Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hur länge ska Sverige pusta?

I år har hittills knappt 9 000 asylsökande sökt sig till Sverige.
I år har hittills knappt 9 000 asylsökande sökt sig till Sverige. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Låt den tillfälliga asyllagen vara just tillfällig och ge unga ensamkommande som har varit i Sverige i mer än ett år amnesti. Det skriver Ulf Bjereld, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, efter att riksdagen röstat igenom en förlängning av den tillfälliga asyllagen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I enlighet med januariavtalet har riksdagen nu röstat igenom en tvåårig förlängning av den hårt kritiserade tillfälliga asyllagen, som försvarades med att Sverige behöver ett ”andrum”. Men hur länge behöver Sverige pusta? Tillfälliga lagar som förlängs har en förmåga att normaliseras och bli beständiga.

Det är viktigt att komma ihåg omständigheterna omkring den tillfälliga lagen. Sverige hade under ett enda år tagit emot närmare 160 000 asylsökande, mestadels krigsflyktingar. Det är ett humanitärt stordåd för en liten nation, och nu vet vi att Sverige stod pall för utmaningen. Systemet har inte kollapsat. 

Antalet asylsökande har rasat under åren som följde på den nya asyllagen, men den viktigaste anledningen till det står sannolikt att finna i ett förändrat säkerhetsläge i omvärlden, snarare än i effekter av den nya lagen. Därför är det svårt att se varför ett fortsatt andrum skulle vara påkallat. Förra året kom endast 21 502 asylsökande till Sverige, vilket är det lägsta antalet sedan 2005. I år har hittills knappt 9 000 asylsökande sökt sig hit.

Men det finns ljusglimtar, och de visar att det lönar sig att fortsätta kämpa för en human svensk flyktingpolitik. Regeringen kommer nu att återinföra familjeåterförening, med stöd av L, C och KD. Det är viktigt att påminna sig om att dessa steg i en progressiv riktning är följden av att det finns starka humanitära röster som tar striden mot invandrarfientliga krafter. 

Eftersom debatten lever, har våra politiker ett större handlingsutrymme att följa sina samveten. Vi får inte vika oss för den nya högern som sedan många år försöker att hegemonisera denna fråga. I och med återinförandet av familjeåterförening, liksom nya regeringsdirektiv om att utreda en ny humanitär grund för uppehållstillstånd, har vi tvärtom tvingat den nya högern på reträtt. Det är en sällsynt händelse sett ur ett internationellt perspektiv. Nu måste vi fortsätta att hålla i dessa frågor och verka för att den tillfälliga lagen verkligen också blir tillfällig.

Även de tillfälliga uppehållstillstånden behöver ge vika, för permanenta uppehållstillstånd. Det är välkänt att den som vet att hen har en framtid i Sverige också arbetar hårdare för att bygga sig ett gott hem här hos oss, och att det har en positiv effekt för integrationen i det svenska samhället. Därtill har S kongressbeslut i frågan från 2017, då man var tydlig med att permanenta uppehållstillstånd ”ökar tryggheten och främjar en bra etablering”. 

En minst lika viktig fråga nu är att vi måste fortsätta att hålla i frågan om de många unga ensamkommande som har klämts mellan flera olika myndigheters tillkortakommanden. Deras framtid är i dags­läget oviss och de löper en överhängande risk att bli del av ett växande skuggsamhälle om samhället sviker dem. 

Socialdemokrater för tro och solidaritet menar att den mest framkomliga vägen för denna grupp av ensamkommande unga skulle vara en allmän amnesti för dem som vistats i Sverige i mer än ett år. Det vore inte bara den mest rättssäkra och humana lösningen i den svåra situation som har uppkommit, det vore också en symboliskt viktig gest för att visa världen att vi inte låter oss skrämmas av den starka invandrarfientliga och ofta öppet rasistiska retoriken som sveper genom land efter land. Vi behöver mobilisera för ett anständigt och inkluderande samhälle, och varje ljusglimt är viktig.

00:00 / 00:00