Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Högern demoniserar minoriteter

Bild: Foto: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Leila Ali Elmi stod på nummer 21 på Miljöpartiets riksdagslista i Göteborg och seglade in i riksdagen tack vare 1400 personröster.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För SVT berättade hon att det var hårt arbete som låg bakom framgången. Ali Elmi knackade dörr, stod i partiets valstuga i Angered och utförde kampanjer på sociala medier som var på flera språk. Men nyheten om en ung muslimsk och afrosvensk kvinna från Hjällbo och hennes väg till riksdagen har bemötts med koloniala fantasier. Muslimska kvinnor i förorten som annars beskrivs som förtryckta och passiva blir motarbetade när de engagerar sig och intar maktpositioner. Det har talats, på både etablerade ledarsidor och på högerextrema sajter, om ett riggat val, islamisering samt etniska- och klanröster.

En utav dessa röster är Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi, som vid flera tillfällen gjort sig känd för att vara rasismens buktalare. I en ledartext skriver han att Ali Elmi fick stöd av ”klaner” eftersom hennes väljare inte har förmågan att tänka själva. Dessa väljare, som Arpi inte har någon kännedom om, styrs alltså av en hemlig agenda. De träffas i tysthet, smider planer och äter samosas. Att det finns flera muslimska och afrosvenska kandidater, både på riks- och kommunnivå från Göteborg, som dessutom inte blev valda, är inte intressant för någon som är selektiv i sina påståenden. 

I en väldigt ”allsidig” debatt i Studio ett, där de ställde två vita manliga högerdebattörer mot varandra för att diskutera en kvinnas väg till makten, kunde vi också höra farorna med att kampanja på ett annat språk än svenska. Arpi varnade även för en ”balkanisering” av politiken och att förortsborna sätt att rösta i en demokrati kan leda till ett krig i Sverige(!). Däremot när han fick frågan om hur han ser på den rasistisk vokabulär som flitigt används i debatten lät han så som han brukar göra, det vill säga som ett frågetecken.

Dessutom verkar han inte vara särskilt oroad över Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh, som på sin Facebook uttrycker en tacksamhet, på bland annat kurdiska, över stödet hon har fått från den kurdiska diasporan och i hemlandet, när hon valdes in i riksdagen. Ett stöd som hon också har fått av Arpi själv. 

Frågan som uteblir bland nyhetsjournalister är varför en svart kvinna som hamnar i en maktposition får mötas av en vit vrede bland skrivbordskrigare på Flashback och liberala ledarsidor? Svaret hittar vi i hela denna valrörelse som mer eller mindre har gått ut på att demonisera minoriteter genom en repressiv åtgärdspolitik. En typ av politik som avskräcker medborgare från att åtnjuta sina grundläggande politiska och medborgerliga rättigheter. Vad Ivar Arpi och andra högerdebattörer gör är att hitta tillbaka till sina rötter och till en tid då den svenska högern som bekant var rätt skeptiska till det här med allmänna val. 

Rashid Musa, Ordförande för Sveriges unga muslimer