Debatt. .

2016-03-08 03:14
WomenCraft är ett kvinnokooperativ i östra Afrika som arbetar för kvinnans egenmakt och entreprenörskap. Över 300 kvinnor är anslutna till kooperativet och tillverkar korgar där återvunna textilier används från den lokala marknaden.  Bild Fair Trade
WomenCraft är ett kvinnokooperativ i östra Afrika som arbetar för kvinnans egenmakt och entreprenörskap. Över 300 kvinnor är anslutna till kooperativet och tillverkar korgar där återvunna textilier används från den lokala marknaden.

Handla för kvinnors rättigheter

Idag finns alternativ för att minska risken för att kvinnor blir fast i fattigdom och att kvinnors rättigheter blir kränkta. Det är dags att vi tar till oss de alternativen, skriver Maria Lövström från Organisationen Fair Trade Återförsäljarna.

Den internationella kvinnodagen är till för att uppmärksamma kvinnors situation i världen. Fortfarande lever 1,2 miljarder människor i fattigdom och av dem utgör kvinnor majoriteten. Många har ett arbete, men kan ändå inte leva på sin lön. Det behöver inte vara så.

Jämställdhet är en av Fair Trade Återförsäljarnas kärnfrågor när det kommer till rättvis handel. Det är en del av World Fair Trade Organizations (WFTO) 10 principer för Fair Trade, och uppmärksammas särskilt i princip nr 6, den om icke-diskriminering, jämställdhet och fackliga rättigheter. Medlemmar i WFTO motarbetar alla former av diskriminering och verkar för jämställdhet, baserat på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och ILO:s kärnkonventioner. Detta för att stärka kvinnan och säkerställa att kvinnans rättigheter respekteras. Studier har visat att när kvinnan får kontroll över sin egen ekonomi så uppmuntras barnen att gå i skolan, vilket får en positiv inverkan på familjen och lokalsamhället.

En av medlemmarna i World Fair Trade Organization är WomenCraft, ett kvinnokooperativ i östra Afrika som arbetar för kvinnans egenmakt och entreprenörskap. Över 300 kvinnor är anslutna till kooperativet och tillverkar korgar där återvunna färgstarka textilier används från den lokala marknaden.

”Sedan jag började väva har jag haft en fantastisk utveckling. Innan hade jag inget hus. Nu lever jag i mitt eget hus, är engagerad i boskapsuppfödning och mina barn går i skolan. Vi har tillräckligt med kläder och jag äter tre måltider per dag”, berättar Angelika Rauben, arbetare på WomenCraft.

Till skillnad från rättvis handel leder den konventionella handeln (särskilt textilindustrin) till ett sökande efter billig arbetskraft, flera mellanhänder, orimliga övertider och låga löner för arbetaren. Av en t-shirt som säljs av ett lågprisföretag går endast 0,5–2 procent av priset i butik till löner för producenten. Det är inte hållbart.

World Fair Trade Organization arbetar annorlunda och kan fungera som så kallad ”best practice” för företagare och näringsliv. Istället för att utgå från minimilöner utgår man från rättvis betalning. Utöver detta är arbetet med jämställdhet inte bara en rekommendation, utan ett krav. Genom starkare kontroller och uppförandekoder som följs upp i praktiken kan vi därmed garantera skillnad för marginaliserade arbetare runt om i världen.

Textilindustrin är överrepresenterad av kvinnlig arbetskraft och listan på brister i leverantörsleden kan göras oroväckande lång, men det finns goda exempel. Inom WFTO finns flera anslutna textilproducenter som arbetar efter de 10 principerna för Fair Trade. Deras produkter finns att köpa i Sverige, både hos importörer och direkt i butik. Exempel på textilproducenter är Sasha i Indien och Global Mamas i Ghana.

I år fokuserar Fair Trade Återförsäljarna på just textil och jämställdhet. Det är flera organisationer i Sverige som arbetar med frågan, men det är fortfarande en lång bit kvar innan världens länder tar hänsyn till kvinnors rättigheter fullt ut. Idag finns alternativ för att minska risken för att kvinnor blir fast i fattigdom och att kvinnors rättigheter blir kränkta. Det är dags att vi tar till oss de alternativen.

Fotnot: Fair Trade Återförsäljarna är den rikstäckande medlemsorganisationen för återförsäljare av rättvist handlade produkter i Sverige. Organisationen är en del av World Fair Trade Organization (WFTO) samt verkar för att förbättra sociala, miljömässiga och ekonomiska förutsättningar för småskaliga producenter genom hela handelskedjan. Produkter som bär WFTO-märkningen garanterar att producenter och odlare i länder med utbredd fattigdom får en förbättrad levnadsstandard. Läs mer på www.fairtradeorg.se.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Maria Lövström 
Organisationen Fair Trade Återförsäljarna