Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Handel ska handla om en bättre värld för alla

Dagens ETC.

Trots massiv kritik från EU-medborgare som har markerat tydligt att de inte vill se ett TTIP-avtal ångar två av världens rikaste unioner på för att sätta kortsiktiga ekonomiska intressen före en hållbar och social ekonomi.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Europaparlamentet uttalade sig i veckan om TTIP-förhandlingarna som förs bakom lyckta dörrar mellan Europeiska kommissionen och den amerikanska regeringen. Efter en lång tids hårda diskussioner i parlamentet blev det ett urvattnat uttalande som antogs på grund av påtryckningar från parlamentets höger och en splittrad socialdemokratisk grupp.

Inför omröstningen hade Feministiskt initiativ och många med oss en förhoppning om att parlamentet skulle begära att den tvistlösningsmekanism som kallas för ISDS som ger storföretag rätt att stämma stater för konsekvenserna av demokratiskt fattade beslut skulle tas bort från förhandlingsbordet. Istället landade parlamentet i en kompromiss med nedtonade skrivningar om ISDS som ändå behöll grundprincipen att företags intressen ska kunna gå före demokratiskt tagna beslut.

Feministiskt initiativ röstade därför emot uttalandet efter att ändringsförslag som uppmanade de två parterna att avbryta förhandlingarna inte röstats igenom. Vi är mycket kritiska till flera aspekter av avtalet. USA har ofta en mycket lägre standard för miljö-, djur- och konsumentskydd än EU, vilket med all säkerhet kommer ha en negativ effekt på europeisk ambition inom dessa områden. Skillnaden mellan amerikanska och europeiska regler kring användande av kemikalier är så markant att det är svårt att se hur det ska vara möjligt att närma sig den amerikanska synen här. Vidare hotar TTIP att försvaga möjligheten att använda offentlig upphandling för att driva på utvecklingen mot hållbarhet och för att stärka mänskliga rättigheter.

TTIP möter tufft motstånd från en stor mängd EU-medborgare. Trots detta ångar två av världens rikaste unioner på för att sätta kortsiktiga ekonomiska intressen före en hållbar och social ekonomi där vi ställer högre och högre krav på varandra för planetens och människans bästa. Så hade det inte behövt vara. Om TTIP träder i kraft om några år så kommer det skapa världens största handelsområde med en tredjedel av all handel i världen och hälften av världens BNP. EU och USA har båda råd att driva fram handel som skulle stimulera hållbarhet före lågpriskonsumtion och kortsiktig tillväxt.

Feministiskt initiativ vill börja om och skapa förbindelser med omvärlden som utgår från en övertygelse om respekten för de mänskliga rättigheterna och en hållbar värld för alla. Här har vi en reell möjlighet att driva igenom progressiva och ambitiösa reformer så att inte den globala marknaden och den konsumtionskultur den driver kommer fortsätta att ödelägga miljön och kränka mänskliga rättigheter både i och utanför EU.

00:00 / 00:00