Hoppa till innehållet

H&M

Debatt: H&M:s affärsmodell driver på klimatkrisen

Dagens ETC.

Vi är några av de oroliga medborgare som spelade döda utanför en av H&M:s butiker – samma dag som det globala företaget presenterade sitt årsbokslut.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Med aktionen vill vi visa på den livsfarliga inverkan på klimat och människor från H&M och modeindustrin. Vi vill belysa de verkliga kostnaderna för billigt snabbmode som har förödande konsekvenser nu och i framtiden. Den växande klädindustrin står för tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, lika mycket som all flygtrafik och sjöfart. Överproduktionen av kläder accelererar oss rätt in i klimatkrisen.

Företaget planerar att dubbla sin produktion.

Daniel Ervér, ny vd för H&M, blev intervjuad av media och sa bland annat att han tror på H&M:s affärsmodell. Han vill med andra ord fortsätta satsa på billig tillverkning, hög konsumtionstakt och kort användning av plagg. Företaget planerar dessutom att dubbla sin produktion. Att det skulle vara förenligt med hållbarhet har ingen trovärdighet.

Det som gör oss arga och får oss att protestera är att det tillverkas 100 miljarder plagg i världen varje år, och hälften av dem kastas inom ett år. I Sverige har nettoinflödet av nya textilier per person ökat med över 40 procent från år 2000. I snitt används ett plagg bara några gånger innan det kastas. När Ervér säger att “det alltid kommer finnas behov för människor att klä sig och uttrycka sin personliga stil” handlar det om att H&M och modeindustrin är drivande i att skapa det behovet, genom smart reklam och att lansera nya modetrender allt tätare. Att på det sättet hålla igång en farligt uppdriven produktion och konsumtion är något varken kunder eller planeten vinner på – bara H&M:s aktieägare. Med de plagg som redan producerats globalt kan vi fylla sex generationers klädbehov.

Överproduktionen av mode eldar alltså på den livsfarliga klimatkris vi redan upplever. Förutom att även slösa med enorma mängder vatten, sprida kemikalier och förbrukade textilier i människors livsmiljö har modeindustrin problem med dåliga arbetsförhållanden. Många fabriker i produktionsländerna har stora brister i arbetsmiljön, och sömmerskor på H&M:s fabriker har svårt att få lönen att räcka till mat och sjukvård. 

Orättvisan i industrin visar sig även här i Sverige. Förra året tvingades anställda inom H&M gå ned i lön och enligt Handels har nu hälften svårt att leva på sin lön. Samtidigt fortsätter företaget att dela ut miljarder till sina aktieägare.

I klimatomställningen behöver vi dessutom ta hänsyn till att medel- och höginkomsttagare behöver minska sina utsläpp mest, enligt bland andra Oxfam. Det är de grupperna som behöver minimera sin överkonsumtion av kläder. Samtidigt behöver vi lösningar som gör att alla med mindre resurser kan klä sig bra. 

För oss är det uppenbart att dagens modeindustri aldrig kan bli ekologiskt och socialt hållbar. Vi kräver ett stopp för snabbmode och en betydande minskning av klädproduktionen. Vi kräver schyssta villkor i klädindustrin och rättvis tillgång till bra kläder efter behov.

Det är stora förändringar men vi måste ta oss an dem nu. Den pågående klimatkrisen hotar allt liv på planeten och våra vägval under detta årtionde avgör mänsklighetens framtid. Medborgarråd är ett effektiv verktyg för att ta sig an sådana komplexa frågor på ett demokratiskt sätt, något bland annat Göteborgs stad insett. Vi vill att regeringen inrättar ett medborgarråd kring hållbara kläder som med bred demokratisk dialog kan vägleda makthavare att fatta modiga och nödvändiga beslut. 

Aktiva inom Extinction Rebellion
Amelie Bendz
Matilda Bergström
Anne Ekman
My Ericson
Peter Forsberg
Abigail Garbett
Susanne Halling
Esther Hauer
Astrid Kihlén
Rot Mejias
Andreas Nilsson
Janine O’Keeffe
Johan Roxberg
Karin Sandén
Stina Sköld
Elena Taubert
Anna Termine
Maria Österholm