Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gör som Norge – förbjud pälsfarmning

”Sverige borde vara ­ledande inom djurrätts­frågor. Men bilden av oss som ett djurvänligt land stämmer tyvärr inte”, skriver Therese Ericsson.
”Sverige borde vara ­ledande inom djurrätts­frågor. Men bilden av oss som ett djurvänligt land stämmer tyvärr inte”, skriver Therese Ericsson. Bild: Bild: Djurrättsalliansen/www.sveketmotminkarna.se/TT

Dagens ETC.

Den norska regeringen har nu meddelat att pälsfarmning i Norge ska förbjudas. Till år 2025 ska de sista farmerna vara avvecklade. Sverige kan och bör gå samma väg. Det skriver Therese Ericsson, partisekreterare i Djurens parti, i veckans debatt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Istället för att besluta om ett förbud gav regeringen i januari i år Jordbruksverket i uppdrag att utreda minkarnas situation. Man ska ”bedöma om produktionen, så som den bedrivs i dag, innebär att djuren ges möjlighet att bete sig naturligt”. Djurens parti menar, liksom Sveriges djurskyddsorganisationer, att det redan finns mer än tillräckligt med fakta tillgänglig för att besvara den frågan. Svaret är nej. Sveriges minkar behöver inte fler utredningar, de behöver ett förbud som innebär att pälsfarmerna så snart som möjligt stängs ner.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Sverige borde vara ledande inom djurrättsfrågor. Men bilden av oss som ett djurvänligt land stämmer tyvärr inte. Många länder har nått längre än oss och förbjudit päls­farmer. Under 2017 har också Tjeckien och Tyskland fattat beslut om att stänga ner pälsfarmerna. Sverige halkar efter.

Sverige har en djurskyddslag som reglerar hur djur som hålls i fångenskap av människan ska behandlas. Djurskyddslagen säger att ”djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom”, samt att ”djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt”. Men det är fortfarande tillåtet med pälsfarmer i Sverige trots att det är uppenbart att den verksamheten inte lever upp till djurskyddslagen.

Även om djurskyddslagen skulle följas, vilket inte är fallet i dag, är grundproblemet att djuren i den nuvarande lagstiftningen inte tillskrivs rättigheten till sina egna liv.

”Djurskyddsregler för icke-mänskliga djur skyddar inte djuren, de bara reglerar sättet på vilket vi kränker icke-mänskliga djur” sa Steven Wise, grundare Nonhuman Rights Project, på Vegovision i Stockholm, 2017.

Dessvärre lever många människor i Sverige i villfarelsen att eftersom vi har en djurskyddslag så har djuren det bra. Detta är inte sant.

Under minkarnas korta liv hålls de i små burar och upplever mycket stress och lidande. De kan inte utföra sina naturliga beteenden. I Sverige säljs också päls från många vilda djur som fångats i fällor och gått en plågsam död till mötes. Då det finns fullgoda alternativ till att äta och klä sig väl utan att döda djur kan pälsfarmning inte sägas vara något annat än ett onödigt lidande. Detta gäller för hela djurindustrin och vi vill därför att djurindustrin skyndsamt avvecklas.

Det är med undran och förtvivlan jag under denna årstid ser många som bär mössor med pälstofs vilket dessvärre har blivit modernt. Jag vill rikta en fråga till dig som bär en sådan mössa eller andra kläder med pälsdetaljer. Vet du vad det är du bär? Vet du vilket lidande du orsakar genom att betala för en sådan mössa? Jag har hört resonemanget att ”det är ju bara en liten bit päls, en detalj”. Men även en liten pälsdetalj kräver ett helt liv.

Djurens parti vill ha ett förbud mot pälsfarmning i Sverige, förbud mot försäljning av pälsprodukter i Sverige och att Sverige ska verka för att pälsförsäljning och pälsfarmning ska förbjudas på EU-nivå. Därför behövs Djurens parti i riksdagen 2018. Det är fullt möjligt. I Nederländerna utökade förra året vårt systerparti, Partij voor de Dieren, sina platser i parlamentet från två till fem platser.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.