Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge dig ut i skogen och plocka bären själv

”Att plocka ihop ditt årsbehov av blåbär plus några liter till tant Anna, går snabbare än du tror”, skriver debattören.
”Att plocka ihop ditt årsbehov av blåbär plus några liter till tant Anna, går snabbare än du tror”, skriver debattören. Bild: Bild: Robert F. Bukaty/AP/TT

Dagens ETC.

Det finns ett alternativ till att låta bären ruttna när det inte finns tillgång till utländska arbetare som kommer hit och plockar dem för en usel lön. Ge dig ut i skogen själv och plocka dem. Vi måste börja betrakta vår, din, natur som en tillgång, en glädje och källa till både motion, rekreation och försörjning. Det skriver Kjell Lundin.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är kris i blåbärsskogen och i jordgubbslanden om inte folk ­utifrån kommer hit och plockar våra bär – för usel lön, det blir ett avbräck i vårt kolonialistiska system. I år kommer de kanske inte. Men hur ska det gå, klarar du dig utan jordgubbar till midsommar? Klarar du vintern utan lingonsylt till köttbullarna eller pann­kakorna? 

Många har försökt finna lösningen på problemet: 

• Bären ersätts med amerikanska blåbär, finska lingon, belgiska jordgubbar och andra mer eller mindre långväga importvaror.

• Skicka ut våra ungdomar i skogen (till löner som understiger vecko­pengen). De är visserligen ovana men lär sig snabbt.

• Höj ersättningen så att det kan bli aktuellt för arbetslösa i Sverige.

• Inför medborgarlön, så kan alla göra som de vill? 

• Ordna specialtillstånd så att dessa knackigt betalda plockare, trots coronaisolering, får komma till våra bärskogar för att hjälpa oss. (Det tycks bli en sådan lösning). 

Många, mer eller mindre utopiska förslag förekommer alltså i spalterna. Ändå tycker jag man missar det enklaste tipset: Gå ut i skogen och plocka själv! Att plocka ihop ditt årsbehov av blåbär plus några liter till tant Anna, går snabbare än du tror. Du behöver spendera några timmar. Och så behöver du lära dig hantera en bärplockare (det tar en timme) som du köper i närmsta butik. Instruktioner hur du hanterar plockaren hittar du på nätet. Med lite övning plockar du fem liter i timmen. Dividera ditt behov med fem ser du att det inte är många timmar du behöver anstränga dig. Se bara till att ha hink med dig, det kan finnas ett överflöd därute. 

På så vis får ord som vegetariskt, klimatpåverkan och ekologi ett äkta innehåll: närplockat, egen skörd, kontroll över bekämpningsmedel och bären har inte plockats under slavliknande villkor och de har inte heller transporterats över världen. Smak och näring är oöverträffad. Vad önskar du mer? Få bär kan mäta sig i näringsvärde med svenska blåbär och smaken av vårt lands jordgubbar kan ingen belgare tävla med. Importerade bär hör till våra mest besprutade livsmedel. 

Den här sommaren kommer antagligen tillfällen till självplockning att yppa sig av jordgubbar, vinbär och annat och det är bara att ge sig ut. Vi måste börja betrakta vår, din, natur som en tillgång, en glädje och källa till både motion, rekreation och försörjning. Sätt dig på en stubbe, ta fram termosen och en macka och betrakta härligheten! Betrakta blåbärsskogen som en fantastisk resurs, snudd på oändlig, ät dig blå om munnen. Efter mackan plockar du vidare. Kanske väntar också hallonen i skogskanten? Det är faktiskt en tillfredställande att se sin hink fyllas av bär, en eller två? Guldfeber, skördeglädje, jag lovar! Fyll glasburkar, frys in (själv har jag mycket glädje av lösfrysta blåbär) eller torka! 

Lycka till därute! Tillgången blir som vanligt obegränsad om vädret sköter sig (just i detta nu står blåbärsriset högt och blommorna är många). Och plocka några liter till din granne som har ont i höften!