Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Först avskedanden, sen budgetöverskott

Arbetsförmedlingens kontor i Lessebo är ett av de som föreslås läggas ned.
Arbetsförmedlingens kontor i Lessebo är ett av de som föreslås läggas ned. Bild: Foto: Suvad Mrkonjoc

Dagens ETC.

Debatt, Tomas Carlsson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad ska Arbetsförmedlingen och general­direktör Mikael Sjöberg, göra med sitt enorma budgetöverskott de får nästa år om de gör allvar av sitt politiska utspel om att avskeda 4500 personer i år? De låtsas just nu som att frågeställningen inte finns, medan myndighetens 13 500 anställda mår dåligt på jobbet på grund av det kaoset som utspelet orsakat.

Det är lätt att få uppfattningen om att varslet på 4 500 personer, en tredjedel av alla anställda, är ett tjurigt fingerpekande av typen “titta här hur det går om ni bestämmer så”. Men siffran är onödigt hög, sett över tid. AF har lagar om uppsägningstider att ta hänsyn till, och när budgetneddragningen på 800 miljoner för 2019 kom i mitten av december förra året, är det därför bara möjligt att spara pengar de tre sista månaderna det här året. Skulle besparingen slås ut över 12 månader skulle siffran istället varit 1 000–1 100 personer, varav större delen skulle hamna inom ramen för naturliga avgångar.

Nu dras förmodligen budgetanslaget ner även 2020. det vet vi inte än. Även högt räknat borde varslet, utslaget på ett par år, beröra färre än 2 000 personer. 

Om nu 4 500 personer sägs upp i år finns det nästa år, med början i januari, budget för att återanställa flera tusen personer. Annars uppstår ett kraftigt budgetöverskott under nästa år. Vad är meningen, i en seriös verksamhet som är i behov av kontinuitet, med att ta bort fler människor än vad som behövs, för att inom kort ha utrymmet för dem igen.

Man får intrycket av att politikerna och generaldirektören inte har någon dialog angående kontinuiteten. Att de pratar med varandra via pressmeddelande. Det är ansvarslöst att göra politiska utspel, inte bara mot myndighetens anställda, utan även mot alla dem som är beroende av den här samhällsservicen. Mikael Sjöberg ska som GD företräda sina anställda och myndighetens klienter (eller kunder som de kallar dem). Han är visserligen socialdemokratisk politiker, men i rollen som tjänsteman ska det inte resultera i den här typen av utspel.