Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förbyggande arbete mot självmord aldrig varit viktigare än nu

Nu är det tags att gå från ord till handling, skriver Rickard Bracken.
Nu är det tags att gå från ord till handling, skriver Rickard Bracken. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

De samhällsekonomiska konsekvenserna av coronapandemin riskerar att ytterligare förvärra utvecklingen av självmord i redan utsatta grupper. Det förebyggande arbetet har därför aldrig varit viktigare än det är nu, skriver Rickard Bracken, generalsekreterare i Suicide Zero.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Självmorden bland flickor och pojkar i åldern 15 till 24 år har ökat med en procent per år sedan mitten på 1990-talet. Nya siffror från Socialstyrelsen visar dessutom att självmorden bland unga kvinnor i åldern 25–44 år har ökat under samma tidsperiod. De samhällsekonomiska konsekvenserna av coronapandemin, i termer av ökad arbetslöshet, ökad skuldsättning och på sikt ett ökat antal vräkningar riskerar att ytterligare förvärra utvecklingen för redan utsatta grupper.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lämnade redan 2006 över ett förslag till ett nationellt program för suicidprevention i Sverige. En av de bärande strategierna i programmet är att förbättra livsvillkoren för redan missgynnande grupper. 2008 antog riksdagen en nollvision med denna strategi som en av nio punkter i programmet. Tyvärr har utvecklingen ändå gått åt fel håll. Statistik från OECD har visat att den ekonomiska medelklassen krymper och att gruppen låginkomsttagare växer mer än gruppen höginkomsttagare. Faktum är att Sverige är ett av de länder där skillnaderna i inkomstnivåer har ökat mest inom hela EU.

Trots att flera studier visat att socioekonomiska förhållanden som låg lön, kort skolgång, låg utbildning samt svag och osäker ekonomi är riskfaktorer med starkt ökad koppling till förekomsten av självmord har allt för lite gjorts för att bromsa en mycket oroande utveckling.

En vetenskaplig studie från 2018 som granskade ojämlikheterna i inkomst och självmord visar också på att ojämlikheten i inkomst och dess påverkan på självmord har ökad som kraftigast för kvinnor, även om männen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Kvinnor med lägre inkomstnivåer dör oftare i självmord än kvinnor med högre inkomstnivåer och dessa skillnader i självmordstal mellan kvinnor med låga och höga inkomstnivåer har ökat sedan 1990-talet. Utvecklingen kan enligt författarna sannolikt höra samman med allt otryggare anställningar och sämre arbetsvillkor i den kvinnodominerande offentliga sektorn som ett resultat av 1990-talets kris. Finanskrisen i slutet av 2000-talet har ytterligare förstärkt utvecklingen och det står i skrivande stund klart att även coronapandemin kommer att få långtgående konsekvenser för samhället.

En slutsats är att det förebyggande arbetet aldrig har varit viktigare än vad det är nu. För att långsiktigt minska risken för självmord för utsatta grupper i samhället krävs ett långsiktigt arbete med att främja livsvillkoren för de människor som har de sämsta villkoren. Därför är socialförsäkringar och arbetsmarknadspolitiska åtgärder viktiga delar i arbetet. Det är också viktigt att skapa goda förutsättningar för unga att lyckas i skolan och det är angeläget att frågor om psykisk hälsa blir en del av undervisningen i den svenska skolan.

Vid sidan av dessa breda samhällspolitiska satsningar krävs att regering och ansvariga myndigheter stödjer landets regioner och kommuner att förbättra och utveckla sitt förebyggande arbete. Det som behövs är en satsning på hela hälso- och sjukvården och på den kommunala sektorn. Vi är mycket oroade över att Sveriges kommuner och regioner  (SKR) flaggar för (DN 18 juli) att man redan nu ser tecken på att hälso- och sjukvården samt socialtjänstens insatser till människor med beroendesjukdom har nedprioriterats. Vårdskulden som följer i pandemins spår får på detta sätt svåra konsekvenser för insatser till människor som befinner sig i en utsatt situation. Det är en utveckling som måste stoppas.

Vi ser just nu början till en dominoeffekt där kriser utlöser varandra. Coronapandemin har på tydligaste tänkbara sätt visat att det är dags att stärka våra allra viktigaste samhällsfunktioner med nödvändiga resurstillskott. Nu är det tags att gå från ord till handling.

00:00 / 00:00