Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Föräldrar måste backa Förskoleupproret

Bild: Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT

Dagens ETC.

Sjukskrivningar, stress och förtvivlan. Det är vardagen som beskrivs under #pressatläge för de som tar hand om våra barn på dagarna – förskolepedagogerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det ligger i vårt intresse, som vårdnadshavare, att aktivt stötta förskolans uppror. Därför startades Facebookgruppen Föräldrar i Förskoleupproret i mars i år. Idag har vi cirka 5 400 medlemmar – men vi behöver bli fler! Om Förskoleupprorets krav ska bli verklighet så måste vi vårdnadshavare börja bry oss!
Vi i admingruppen bestämde oss tidigt för att ta Förskoleupprorets krav rakt av.

Några gånger har vi fått frågan om varför vi gjorde det valet. Borde inte ett föräldrauppror ha tydligare fokus på barnens perspektiv och mindre fokus på pedagogernas arbetsmiljö? Varför ska vi, som vårdnadshavare, bry oss om vad pedagogerna har i lön eller om de har möjlighet att ta ut sin planeringstid? Borde vi inte istället rikta all vår fokus mot att våra barn får en så bra och trygg förskoletid som möjligt?

Självklart borde vi det!

Vi såg nämligen en solklar koppling mellan Förskoleupprorets krav och barnens bästa:

• Förskoleupproret vill att Skolverkets riktlinjer om barngruppernas storlekar och personaltäthet blir lag!
En undersökning vi gjort i gruppen visar att en stor majoritet av medlemmarna har sina barn på avdelningar som överskrider Skolverkets rekommendationer.

Skolverkets rekommendationer baseras på forskning om vad som gynnar små barns välmående och utveckling. Vi vet att barnen mår bäst av att vistas i mindre sammanhang under större delar av dagen. En ökad personaltäthet skulle garantera barnens rätt till detta.

Lagstadgade barngruppsstorlekar med lagstadgad personaltäthet är därför en lag som direkt gynnar barnen.

• Förskoleupproret vill likställa planeringstiden för pedagoger över hela landet! Den ojämna möjligheten till att planera sin verksamhet leder till att många pedagoger planerar på sin fritid, obetalt. Det leder i sin tur till mer trötta och stressade pedagoger - vilket direkt missgynnar barnen.

Förskollärare toppar statistiken för långtidssjukskrivning till följd av utmattningssyndrom, och barnskötare ligger inte långt därefter.
Hur mår barnen av att deras pedagoger slits ut? Vad händer med tryggheten och stabiliteten i relationerna när pedagoger sjukskrivs eller lämnar sin arbetsplats helt?
Vi tycker att barnen har rätt till friska pedagoger som orkar och vill stanna i sitt yrke!

 • Förskoleupproret vill ta bort kringuppgifter för pedagogerna
Vi är övertygade om att barnen förlorar på att ha pedagoger som måste lägga massa tid på att städa, tvätta, ringa in vikarier och agera vaktmästare.Vi är övertygade om att barnen vinner på att ha närvarande pedagoger, som fullt ut kan fokusera på lek och lärande. När kringuppgifterna tas bort blir barnen de största vinnarna!

• Förskoleupproret vill höja pedagogernas löner. Vi vet att dagens lönesituationen i förskolan resulterar i att pedagoger ofta byter arbetsplats för att få upp sin lön.
En hög personalomsättning leder till en minskad trygghet för barnen.

Barnen får hela tiden möta nya vuxna att försöka knyta an till. När de istället behöver trygga och fasta relationer. Vuxna som de kan lita på stannar och finns där för dem.
Därför, menar vi, gynnar det barnen att förskolepersonal har en jämn och rättvis löneutveckling.
 
Utöver detta, så har förskolan en oerhört viktig roll för oss vårdnadshavare. Därför borde vi bry oss. Särskilt för oss som identifierar oss som kvinnor eller icke-män. Tack vare att förskolan grundades och blev en del av svensk välfärd, möjliggjorde det för mammor att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar. Förskolan har en direkt positiv påverkan för jämställdheten i Sverige. Därför ska vi vara rädda om förskolan. Men förskolan har också en otroligt viktig roll för våra barn.

Vi vet att barn från familjer som av någon anledning lever i utanförskap gynnas av en välfungerande förskola. Vi vet att en förskola för alla motverkar segregering och utanförskap. Vi vet också att förskolans pedagoger är en stöttepelare för alla barn och familjer när ”livet händer” som man säger. Vid skilsmässa, sjukdomsfall eller bortgång i släkten, stress, press – livet. Då finns förskolans pedagoger där för våra barn. Som en trygg punkt. Den trygga punkten måste vi värna om.
 
Vi kräver att det skjuts till pengar till förskolan. Det finns inga genvägar som tillfälliga statsbidrag kan lösa. Förskolans uppror kostar - men varje barn är värd varje satsning! Det hoppas vi att alla föräldrar kan skriva under på.

00:00 / 00:00