Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Flyktinglagen får inte bli en permanent lösning

Dagens ETC.

Regeringen har än så länge inte svarat på vad som kommer hända om tre år, när de tillfälliga lagarna ska upphöra. Regeringen måste lägga fram en heltäckande plan för hur flyktingpolitiken kan bli långsiktig och hållbar, skriver SSU:s ordförande Philip Botström.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

64 personer i minuten. Så många flyr just nu undan krig och konflikter runt om i världen. Samtidigt har riksdagen precis klubbat igenom en av de strängaste asyllagarna i Europa, trots stark kritik från remissinstanser och experter. Lagen kommer vara rent kontraproduktiv för etableringen. Tillfälliga uppehållstillstånd och svårigheter att återförenas med sin familj försämrar kraftigt drivkrafterna att lära sig språket och ta sig in i samhället.

Lagförslaget lades fram i ljuset av att Sverige under 2015 tog emot rekordmånga människor på flykt, och därmed var ett av få länder i EU som tog ansvar för flyktingmottagandet. Efter det har Sverige infört gränskontroller, ID-kontroller och EU har slutit avtal med Turkiet. Sedan åtgärderna infördes har antalet asylsökande minskat kraftigt, vilket också är syftet med lagförslaget som klubbades i riksdagen.

Minskningen borde ha varit skäl nog för regeringen att dra tillbaka eller i alla fall mildra sitt lagförslag, eftersom själva syftet med lagen redan uppnåtts. Istället ser vi nu hur flyktinglagen har öppnat upp för högern att föreslå ännu hårdare lagar. Så sent som igår föreslog Moderaterna att lagen borde permanentas. Moderaternas plan är tydlig: ett permanent system som försvårar familjeåterförening och som minskar drivkrafterna att ta sig in i det svenska samhället genom tillfälliga uppehållstillstånd. Man vill frångå den fria rörligheten i Europa genom ständiga ID- och gränskontroller. Moderaterna är inte intresserade av något samhällsbygge, de vill inte se höjda ambitioner. Det är en skrämmande utveckling som tar oss allt längre bort från idén om att Sverige ska vara en humanitär stormakt.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Fokus nu måste ligga på att att lagen blir så kortvarig som möjligt. Regeringen har än så länge inte svarat på vad som kommer hända om tre år, när de tillfälliga lagarna ska upphöra. Regeringen måste lägga fram en heltäckande plan för hur flyktingpolitiken kan bli långsiktig och hållbar. Den röda tråden måste vara en effektiv och human etablering. 

När vi kan säkerställa att människor som kommer hit så snabbt och tryggt som möjligt kan komma in i samhället, då kan vi också skapa ett brett folkligt stöd för en generös flyktingpolitik. 

SSU har under våren släppt 20 förslag för bättre etablering, och ytterligare förslag kommer, för att visa hur det kan gå till. Regeringen behöver en sammanhållen etableringslinje med insatser från dag ett. Kommunerna måste få förutsättningar att göra ett bra jobb. Alla skolor, oavsett huvudman, måste ta ansvar för att ta emot nyanlända elever. Att de som kommer hit får bra förutsättningar att klara sig själva är det enda rimliga.

Migrationsströmmarna i världen kommer inte minska framöver. Rätten att söka asyl måste därför värnas men utvecklas. Det är inhumant att kräva att människor måste ta sig hundratals mil från krigsdrabbade länder till Europa och Sverige för att söka asyl här. Och det är orimligt att kräva att kommuner och myndigheter ska kunna stå redo och erbjuda fullgod service, utan att veta hur många man ska planera för. Kommuner och myndigheter måste i ett långsiktigt hållbart system få möjlighet att planera för mottagandet av de som flyr, precis som man planerar för andra saker.

System som vi har byggt, de kan vi också bygga större och bättre. Vi är övertygade om att det är fullt möjligt att skapa ett system som innebär att vi erbjuder människor som flyr skydd, förutsättningar att bygga ett nytt liv i ett nytt land, och som möjliggör för kommuner och myndigheter att planera sin verksamhet bättre än idag. Varken Moderaternas stängda gränser eller regeringens tillfälliga asyllagar är dock svaret på hur ett långsiktigt och hållbart system ska se ut.