Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Flygskam är en fråga om överlevnad

Bild: Foto: Lars Pehrson / SVD / TT

Dagens ETC.

Jag stannar på marken, flygskam, flygfritt 2020. Är det trams eller en kamp för överlevnad?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En flygning 2018 Australien-USA på biobränsle krävde oljefrön från 60 hektar. Det motsvarar en åkerareal som kan producera 1 800 000 kilo potatis. För en enda flygresa. Över 100 000 flygplan lyfter varje dag. Biobränsle? Klimatkompensera? Det är en lögn.

När jag åkte tåg i Indien för 20 år sen kunde man sitta och dingla med benen genom den öppna skjutdörren under färden. Tåget gick så långsamt att jag kunde ha hoppat av, tömt blåsan i en buske och hoppat på igen. Oxkärror trängdes med cyklar och enstaka bilar och lastbilar på landsbygden. Idag är Indien ett land i förändring. Deras 100 flygplatser ska bli 200 inom fem år.

Låt oss hoppas att de nöjer sig med det, att deras förstånd är större än deras drömmar om en värld lika smutsig som vår.

Om de ska ha lika många flygplatser per person som USA, då ska Indien bygga 55 600 flygplatser. Jag tänker inte räkna om det till potatis. Och det är inte bara det indiska folket som vill ha vår standard. Stora delar av befolkningen i Asien, Afrika och Sydamerika som aldrig har satt sin fot på en flygplats vill utforska världen och dela bilder på Instagram med selfies från Paris.

Och bilar gillar de! För samma biltäthet som vi har i Sverige behövs det ytterligare 2,7 miljarder bilar i världen. Bra för tillväxten, ekonomin får en kick, men naturen klarar inte det. Och vi är en del av naturen.

Bojkotta flyget, lägg ner bensinupproret. Låt Sverige vara det land som visar vägen för resten av världen. Vi kan skapa hållbara transporter och städer byggda för liv. Tänk om varannan gata kan bli en park, med en lekplats inom synhåll från köksfönstret? Platser att mötas på och bli förälskad i. Inte som idag, en smal trottoar att gå på, och resten till bilar som går eller står.

Låt ord som status och rikedom förknippas med hur vi mår, ren luft, friskt vatten och mat framtagen med omsorg för djur och natur.

Vilken rikedom det vore för våra barn att ärva det av oss.

Palle Nielsen

Knäred, Miljödebattör