Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fi: Vi är ensamma som fredsparti

Bild: Bild: Hans T Dahlskog/Scanpix

Dagens ETC.

Riksdagen har röstat igenom värdlandsavtalet med Nato – utan att Sveriges folk har fått tycka till. Feministiskt initiativ anser att det är ett svek mot sina väljare att MP och S röstar för mer Nato i Sverige. V röstar emot värdlandsavtalet, men vill istället se en kraftig ensidig svensk upprustning och återinförande av allmän värnplikt. Feministiskt initiativ står ensamma kvar för freden, skriver några företrädare för partiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sveriges riksdag godkände värdlandsavtalet med Nato. Det markerar slutet på Sveriges militära alliansfrihet. Inte formellt, men i praktiken.

Det avtal med Nato som regeringen Reinfeldt smög igenom ett par dagar innan valet 2014 fick den rödgröna regeringen nu godkänt i riksdagen. Syftet med värdlandsavtalet är uttalat att göra det lättare för Natos soldater att närvara på svensk mark, i form av övningar, baser och transitering. I händelse av konflikt skall Nato kunna utgå från svensk mark för “krigsoperationer” mot tredje land.

Allmänheten lugnas med att detta bara sker på regeringens inbjudan. Men vi befarar att närvaro av Natomilitär kommer normaliseras under denna och framtida regeringar. Folket har inte tillfrågats om denna kursändring och kommer inte tillfrågas när Nato bjuds in. De etablerade partierna sviker!

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Nato är en militärallians från kalla kriget som bygger på en föråldrad idé om att säkerhet skapas genom hot om våld och att nationalstater alltid har en hög risk att gå i krig med varandra. Få krig utkämpas numera mellan staters militärmakter. Detta för att vi under lång tid byggt upp ett ömsesidigt beroende nationer emellan. Säkerhetshoten är nu helt annorlunda och mer komplexa.

Feministiskt initiativ vill inte lägga ner försvaret. Vi vill se en omrustning från invasionsförsvar där försvarsbudgeten minskar med cirka 10 miljarder från sin nya toppnotering på 48 miljarder.
Dessa pengar vill vi satsa på preventivt fredsarbete och säkerhetshöjande åtgärder där vi sätter mänsklig säkerhet i fokus.

Med en konstant satsning på fred istället för en förberedelse för krig så hindrar vi konflikter och krig från att utvecklas. Sverige kan gå i täten för 2000-talets globala säkerhetspolitik genom att visa politisk vilja för nedrustning och slut på vapenexport.

Feministiskt initiativ ser hur krigsretoriken får allt större plats i medierna och i politiken. Speciellt hoten mot Sverige överdrivs med rena spekulationer och tyckanden. Det ges väldigt lite utrymme för de som faktiskt forskar kring hur krig och konflikter uppstår. Detta påverkar även de partier som tidigare stod för en sansad försvarspolitik.
 
Miljöpartiet röstar direkt mot sina vallöften och partiprogram och säger ja till Natosoldater och kärnvapen i Sverige. Vänsterpartiet är emot värdlandsavtalet men vill i likhet med SD återinföra obligatorisk värnplikt och satsa på svensk upprustning. Socialdemokraterna har förlorat all trovärdighet i fredsfrågor när regeringen bjuder in Nato och försöker sälja JAS-plan till flera länder.

Feministiskt initiativ står ensamma kvar i svensk politik som fredsparti. Vi står enade med den svenska fredsrörelsen - och bjuder in alla som bryr sig om nedrustning, avspänning och en modern syn på säkerhetspolitik att engagera sig i kampen.

I valet 2018 är Feministiskt initiativ alternativet för fred – kämpa med oss och vitalisera fredsrörelsen i Sverige.

Låt oss tillsammans uttrycka vårt motstånd till Nato i Sverige och samtidigt mot militär upprustning. Låt oss välja vägen till fred och mänsklig säkerhet.

Feministiskt Initiativ kommer aldrig svika arbetet för fred!

Martin Jordö, ledamot i utrikesutskottet i Fi:s skuggriksdagsgrupp

Katerin Mendez, kommunpolitiker Feministiskt initiativ, Malmö

Jaime Gomez, ledamot i utrikesutskottet i Fi:s skuggrikasdagsgrupp