Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fem strategier för att skrota fossilindustrin

Bild: Mari C/Shutterstock

Dagens ETC.

Vilken strategi väljer du? Och nej, du behöver inte limma fast dig på en motorväg (även om det är en rimlig respons till problemets allvar), krascha Mello eller bli vegan, skriver Frida Berry Eklund, författare och medgrundare till Klimatkollen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vid det här laget har de flesta av oss fattat galoppen, våra samhällen verkar oförmögna att bryta sig loss från fossilekonomins dödsgrepp i tillräckligt snabb takt. Trots positiva tecken, såsom tillväxten av förnybar energi och ett starkt stöd från unga för klimatomställningen, så ökar fortfarande utsläppen globalt.

Det är lätt att vilja stoppa huvudet i sanden eller sätta på en ny tv-serie om zombieapokalypser.

En falsk debatt pågår om det är individen eller politiken som ska lösa problemet. Båda behöver förändras, förr eller senare. Men de som vinner på den gamla fossilekonomin kommer aldrig att vilja avveckla den i tillräckligt snabb takt. Alltså blir vår viktigaste roll som medborgare att skapa den förändring som krävs, nedifrån och upp, tillsammans med andra. Vi kan använda vår röst, vår plånbok, våra händer och våra kroppar för att börja skapa det nya och därmed accelerera skiftet från det gamla till det nya.

Och innan du frågar, nej du behöver inte limma fast dig på en motorväg (även om det är en rimlig respons till problemets allvar), krascha Mello eller bli vegan.

Nu kommer de goda nyheterna, vi kan använda de verktyg vi har redan idag för att snabba på fossilekonomins försvinnande.

Här är fem strategier som både är tillgängliga och har stor potential:

1. Stoppa pengarna i rätt fickor. Vare sig det gäller dina barns sparande, din pension eller dina investeringar, se till att du inte göder fossilekonomin. Ta hjälp av Fair Finance Guide, fråga och ställ krav på din bank, flytta pengarna till bättre alternativ. Överväg att byta bank eller fondbolag om du inte är nöjd.

2. Förgröna vardagen. Alla sätt att bidra till att skapa och värna den biologiska mångfalden räknas. Vi behöver mer grönt för att suga upp koldioxid och buffra för ett varmare och blötare Sverige. Odla om du kan, plantera groddar på fönsterbrädan. Gör om en gräsmatta där du bor till äng.. Fråga ditt barns rektor om del av skolgården kan förgrönas. Mer grönt omkring oss gör även att vi mår bättre och orkar mer.

3. Släpp loss kreativiteten. Den kreativa sektorn och skapandet av nya berättelser kan spela en stor roll för att visa oss hur det hållbara samhället ser ut och få oss att vilja ta oss dit. Är du influencer, författare, filmregissör, musiker, poddare, konstnär, reklammakare eller kommunikatör? Bra, då kan du bidra konkret genom att skapa hållbara visioner för framtiden.

4. Påverka lokalpolitiken. Lokalpolitiker är ofta tillgängliga och öppna för idéer och förslag från medborgare. Dessutom känsliga för kritik och opinionsyttringar i en viss fråga, särskilt om ni är många som går ihop. Visa att medborgare i just din kommun bryr sig genom att skriva ett medborgarförslag, tipsa lokaltidningen om gröna satsningar eller gå med i en miljöorganisation för att öka effekten.

5. Levla upp din yrkesroll. De flesta av oss tillbringar mycket tid på jobbet. Varför inte kroka arm med några kollegor och driva igenom hållbarhetsåtgärder? Ställ frågan om din arbetsplats är en del av lösningen eller problemet. Om det senare är fallet, fundera på att byta jobb och använda dina talanger någon annanstans. Kolla in den nya trenden “climate quitting”.

Nu finns ingen tid att förlora, det är dags att hitta din plats i klimat­omställningen.

Vilken strategi väljer du?