Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU kan inte fullfölja avtalet med Kina

”Kina har infört sanktioner mot flera europeiska politiker och forskare som kritiserat landets ageranden i Xinjiang. EU måste ta ställning för dessa personer och visa sin solidaritet med det kinesiska folket som dagligen kränks och förtrycks”.
”Kina har infört sanktioner mot flera europeiska politiker och forskare som kritiserat landets ageranden i Xinjiang. EU måste ta ställning för dessa personer och visa sin solidaritet med det kinesiska folket som dagligen kränks och förtrycks”. Bild: Bild: Li Xiang/TT/AP

Dagens ETC.

Kina inför sanktioner mot en rad europeiska politiker och forskare. Däribland den svenske forskaren Björn Jerdén och fem kollegor till oss här i Europaparlamentet. Det är oacceptabelt, senaste exemplet på att den totalitära regimen blir allt mer aggressiv i att straffa kritiker. För oss är det fullkomligt uteslutet att EU går vidare med investeringsavtalet med Kina om inte sanktionerna hävs, skriver miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kinas motåtgärder kom bara timmar efter de sanktioner som EU upprättade mot fyra kinesiska tjänstemän för deras inblandning i ”omskolningslägren” i Xinjiang. Rapporter uppskattar att mer än en miljon människor ur den uiguriska minoriteten och andra muslimska minoriteter spärras in i dessa läger, utsätts för politisk indoktrinering, tvingas avsäga sig sin kultur och religion och dessutom, i vissa fall, torteras och dödas. Det kan inte kallas för något annat än ett grovt brott mot mänskliga rättigheter.

Att använda EU:s sanktioner mot grova människorättskränkningar som förevändning för att bestraffa enskilda europeiska och nationella politiker som kritiserar Kinas agerande i Xinjiang, liksom oberoende forskare som Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet, är uppseendeväckande. Det är fullständigt en oproportionerlig reaktion och EU får inte lägga sig platt för Kinas auktoritära och totalitära regim.

Det är därför oacceptabelt att i det här läget gå vidare med ratificeringen av det investeringsavtal som EU och Kina kom överens om i december 2020. Investeringsavtalet är det första i sitt slag och ska ersätta de bilaterala avtal som redan finns mellan Kina och en majoritet av EU:s medlemsstater. Både medlemsstaterna och Europaparlamentet måste dock godkänna avtalet innan det kan träda i kraft.

Nu måste EU tydligt ta ställning för att stoppa processen. Vi kan inte under några förutsättningar gå vidare med avtalet innan Kina lyfter sina sanktioner.

Att sätta hårt mot hårt vore en stark och betydande signal till den kinesiska regimen. Utöver kommunistpartiets behandling av de muslimska minoriteterna i Xinjiang, bedriver landet en allt aggressivare politik i sitt närområde. Kina kränker numera nästan dagligen Taiwans luftrum med militärflyg och tvekar inte att öppet konfrontera USA, som under förra veckans möte med den amerikanske utrikesministern.

Vi ska inte heller glömma att Kinas ambassadör hotade med ”konsekvenser för Sverige” i samband med att kulturminister Amanda Lind delade ut Svenska Pens ”Tucholskypris” till Gui Minhai 2019.

Det är uppenbart att Kina gett sig in på en allt mer konfrontativ väg. Kommunistpartiet har med tydlighet ingen som helst avsikt att ändra sitt beteende, varken gentemot landets minoriteter, eller omvärlden.

Att då fortsätta som att inget har hänt vore kapitulation och ett grönt ljus för Kinas kommunistledning att bli ännu djärvare i sina ageranden mot såväl sin egna befolkning, som omvärlden. Regimens agerande måste få konsekvenser.

EU måste i sin tur ta ställning för sina folkvalda och oberoende forskare, och samtidigt visa sin solidaritet med det kinesiska folket som dagligen kränks och förtrycks. EU ska stå på demokratins sida – Xi Jinping och hans kumpaner ska visas ut från den gemensamma spelplanen och Kinas agerande måste få följder.

Vi i Miljöpartiet har tidigare uppmanat EU att kraftigt agera mot de pågående människorättskränkningarna i Xinjiang, och ställt kommissionen till svars  om EU:s respekt för mänskliga rättigheter är kompatibla med det utbredda tvångsarbetet i Kina.

Vi kommer att fortsätta kämpa för att EU ska göra allt i sin makt för att få Kina att respektera mänskliga fri- och rättigheter. Ett första steg är att tills vidare stoppa investeringsavtalet med Kina.

////

Alice Bah Kuhnke (MP)

EU-parlamentariker
 

Jakop Dalunde (MP)

EU-parlamentariker
 

Pär Holmgren (MP)

EU-parlamentariker

00:00 / 00:00