Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU har gett upp idén om ett solidariskt Europa

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

I fredags gjorde EU:s ledare en historisk uppgörelse med Turkiet som redan har fått massiv kritik. Unionens misslyckande att lösa flyktingsituationen visar behovet av en europeisk federation, skriver Claes Glader, Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under de senaste åren har EU haft svårigheter att lösa olika problem i unionen. Det tydligaste exemplet är det kaos som flyktingsituationen skapat. Medlemsländerna anser att de nationella intressena är viktigare än ett solidariskt förhållningssätt. Murar och taggtråd byggs.

Sverige har gått från att vara ett föregångsland till att ställa sig bredvid Ungern där asylrätten inte längre är en självklarhet. Sveriges regering vill inte fängsla de asylsökande men ändå tvinga människor att återvända – till vad? Tillbaka till döden?
Detsamma gäller attityden gentemot länder som drabbats av den ekonomiska krisen. Grekland är ett tydligt exempel. De nationella intressena är viktigare än ett solidariskt förhållningssätt. De fattiga tvingas betala för vad de rika ställt till med.
Klimat- och miljöfrågorna lider av samma förhållningsätt. De nationella intressena ställs mot solidariteten.

Ungern och Polen är medlemsländer som sticker ut vad gäller synen på oberoende kultur, fria medier och vad yttrandefrihet. I dessa länder tillsätts och avsätts journalister och ledande kulturchefer, här finns inga större problem med rasism och invandrarfientlighet etcetera. Trots att det strider mot EU-stadgan gör EU inget annat än att fördöma med ord.

Det senaste är att också England ska få möjlighet att sätta sina nationella intressen före grundbulten i EU-stadgan om att alla människor har samma värde. Detta genom att göra undantag om likabehandling av alla EU:s medborgare. Brittiska medborgare har ett högre värde än exempelvis svenskar, som inte ska få del av det engelska socialförsäkringssystemet. Det här bevisar att EU gett upp idén om ett solidariskt Europa. Alla européer har inte samma värde.

Under lång tid har många diskuterat det demokratiska underskottet i EU. Det finns inte någon att ställa till svars i EU-organisationen. Parlamentet fungerar främst rådgivande med vissa undantag. Medborgarna i EU kan alltså inte rösta för en politik i val, de har ingen att ställa till svars mer än, i bästa fall, sina egna regeringar. EU är en underlig organisation som är ett mellanting mellan en federation och ett mellanstatligt samarbete. För att dra det till sin spets är det viktigare hur gurkorna inom unionen ser ut än vilket reellt inflytande medborgarna har.

EU i sin nuvarande form tycks sakna redskap eller vilja att skapa ett solidariskt Europa. För att få ett solidariskt Europa behövs därför nya redskap. En europeisk federation skulle lösa många av de problem som unionen lider av.

Då skulle det vara enklare att få klarhet i vem som styr och vem som ska ställas till svars. Beslut, som alla länder i demokratisk ordning följer, kan fattas. Man får en gemensam socialpolitik. Man kan även reglera marknadens osunda beteenden så att demokratin styr över de ekonomiska aktörerna. Det måste vara demokratin som ska styra ekonomin och inte, som nu, att ekonomiska krafter styr demokratin. Politiska idéer skall ställas mot varandra i hela Europa. Sist men inte minst ska all makt utgå från folket.