Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En katastrof för Sveriges statslösa

Bild: Foto: Janerik Henriksson / TT

Dagens ETC.

Migrationskommitténs förslag på en ändrad migratonspolitik riskerar att leda till att barn som föds i Sverige får leva hela sina liv som statslösa. De hamnar i en omöjlig limbo-situation där de slussas mellan Migrationsverket och gränspolisen. Sverige måste börja agera för statslösas rättigheter, skriver Jehna Al-Moushahidi och Angela Refuerzo Larsson i nybildade Svenska organisationen mot statslöshet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Sverige uppskattas det bo minst 30 000 personer som är statslösa. Nu i mitten av augusti ska Migrationskommittén presentera delar av sitt förslag för en fortsatt migrationspolitik. Det kommande förslaget väntas göra den tillfälliga ändringen i utlänningslagen från 2015  permanent och därmed blir också tillfälliga uppehållstillstånd norm. Men en förlängning av tillfälliga uppehållstillstånd skadar inte endast asylsökande i Sverige, utan också statslösa som är födda här. Minst en tredjedel av dessa uppskattas vara barn. FN:s flyktingorgan UNHCR gjorde en kartläggning av Sverige i slutet av  2016, där de allra flesta som är statslösa är från Syrien, Sverige och Palestina. Detta innebär att många barn som föds idag i Sverige är statslösa. Får deras föräldrar inte permanent uppehållstillstånd så försvårar det också deras möjligheter att få medborgarskap, trots att artikel 7 i Barnkonventionen menar att det är alla barns rätt att få tillhöra ett land genom nationalitet.

Svenska Organisationen mot statslöshet grundades tidigare i år. Vi har dagligen kontakt med statslösa personer i Sverige. Att vara statslös innebär att man inte har någon nationalitet eller medborgarskap i något land - och det innebär också att man inte heller kan bli utvisad till något land. Många statslösa kommer från ett land, eller har föräldrar från ett land, som har diskriminerande medborgarskapslagar. Det finns 26 länder i världen där kvinnor inte kan ge sin nationalitet till sina barn. Föds barnet faderslöst blir det således statslöst. I flertalet länder diskrimineras vissa folkgrupper och etniciteter.

I Sverige får vi oftast medborgarskap genom våra föräldrar, till skillnad från exempelvis USA där man får medborgarskap genom att födas inom landets gränser. Den enda möjligheten de statslösa har att få medborgarskap och kunna bygga en framtid för sig själva är därigenom permanenta uppehållstillstånd, då det är ett krav för att ansöka om medborgarskap i Sverige. UNHCR har tidigare gett Sverige kritik för att sakna en gemensam procedur för att avgöra om en person är statslös eller inte. Skatteverket och Migrationsverket samarbetar exempelvis inte när det kommer till att registrera en person som statslös eller ändra statusen från “okänt medborgarskap” till “statslös”. Barn som föds i Sverige och som annars blir statslösa får inte heller något medborgarskap per automatik.

De tillfälliga uppehållstillstånden har lett till att många statslösa slussas mellan gränspolisen och Migrationsverket, i och med att inget land är villigt att ta emot dem, samtidigt som de inte får permanent uppehållstillstånd i Sverige. De behöver dessutom bevisa att inget land är villig att ta emot dem, genom att få intyg från ambassaden från det senaste landet de bott i eller har anknytning till. Under den tiden kan de inte heller bygga ett liv i Sverige då många saknar resedokument och arbetstillstånd, vilket försätter dem i en omöjlig limbo-situation.

Det är dags att Sverige börjar agera för statslösas rättigheter. Detta genom att förse dem med permanenta uppehållstillstånd, men även genom att agera där det finns praktiska verkställighetshinder av ett avslag på en asylansökan.

/////

Jehna Al-Moushahidi,

Grundare och Ordförande Svenska Organisationen mot Statslöshet

Angela Refuerzo Larsson,

Vice Ordförande Svenska Organisationen mot Statslöshet

00:00 / 00:00