Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Diskrimineringen av rohingyafolket måste upphöra

Dagens ETC.

I skuggan av Burmas historiska val fortsätter den strukturella diskrimineringen av den så kallade minoritetsgruppen rohingya. Folkgruppen lever i extrema förhållanden och tvingas göra båtresor med livet som insats för att tillgodose sina basbehov. Burmas nya ledare måste nu agera för att diskrimineringen av rohingyafolket ska upphöra, skriver Kristina Jelmin och Johanna Kvist från Svenska Burmakommittén.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 19 april kapsejsade en båt med passagerare tillhörande rohingyafolket. Omkring 140 000 rohingyas lever i internflyktingläger i delstaten Rakhine utan tillräckligt med mat, sjukvård och mediciner. Passagerarna, bosatta i ett av dessa läger, var på väg till Sittwe, delstatens huvudstad, för att köpa mat och medicin.

Folkgruppen nekas rörelsefrihet men passagerarna hade fått tillstånd av lokala myndigheter att genomföra resan. Men de tilläts enbart att resa vattenvägen och båten kapsejsade strax utanför Sittwes kust. Det är oklart hur många passagerare som fanns ombord, men minst ett 20-tal uppges ha omkommit i olyckan.

De senaste åren har situationen för rohingyafolket förvärrats. Folkgruppen lever i en extremt utsatt situation och det långvariga våldet och kränkningarna av rohingyas rättigheter skulle kunna liknas vid folkmord.

Burmas nya regering som tillträdde tidigare i våras måste våga ta de beslut som krävs för att stoppa den pågående diskrimineringen av folkgruppen. De nya ledarna måste tillåta fullt humanitärt tillträde till alla delar av västra Burma.  Därtill är det fortsatt viktigt med internationella påtryckningar. Omvärlden måste med större kraft stå upp för folkgruppen rohingyas rättigheter och utkräva ansvar av den burmesiska staten, vilka har det yttersta ansvaret för att skydda sin befolkning.

Kristina Jelmin
Verksamhetsansvarig Svenska Burmakommittén

Johanna Kvist
Informationsansvarig Svenska Burmakommittén

00:00 / 00:00