Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Det är hyresregleringen som sviker Sveriges unga

”Nuvarande system är det som krossar drömmarna om att flytta för jobb, utbildning eller kärlek, och här har en friare hyresmarknad en viktig roll att spela”, skriver debattörna. 
”Nuvarande system är det som krossar drömmarna om att flytta för jobb, utbildning eller kärlek, och här har en friare hyresmarknad en viktig roll att spela”, skriver debattörna.  Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

I en debattartikel i Dagens ETC (21/6) skriver SFS:s med flera att marknadshyror är ett svek mot oss unga. Men det är den politiksom debattörernamed näbbar och klor försvarar som har gett oss decennielångaköer och bostadsbrist.Deras är det verkliga sveket, skriver Liberala studenter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det stämmer att en egen bostad kan vara startskottet för ett självständigt och fritt vuxenliv. Därför krävs reformer av den svenska bostadsmarknaden. Allt för många unga tvingas i dag tacka nej till drömutbildningen eller drömjobbet, och därmed hoppet om en ljusare framtid – för att det helt enkelt inte går att lösa ett boende. 

De hyresrätter som finns har inte sällan flera års kötid eller ligger så långt bort att det inte blir lönsamt att flytta hemifrån. Alternativet för den stora majoritet av unga som inte har möjlighet att bo kvar hos föräldrarna är att vända sig till en otrygg andrahandsmarknad, eller till den omfattande svarta marknaden för hyreskontrakt. En femtedel av de unga hyresgästerna i Stockholm medger att de har betalat svart för ett hyres­kontrakt. 

Lösningen på den rådande situationen är inte mer reglering – utan mindre. Det är hyresregleringen och subventionerandet av lägenheter för redan välbärgade i attraktiva områden som har satt oss i en situation där det inte byggs nytt. En ensamstående undersköterska i förorten ska inte vara med och subventionera bostäderna för rika i innerstan. 

Debattörerna menar att dagens situation är resultatet av en frånvaro av politiska beslut. Problemet med hyresmarknaden är dock inte att den är fri från politiska beslut, utan att den är sönderreglerad. Tanken med bruksvärdessystemet är att faktorer som närhet till centrum, standarden på fastigheten och bostaden ska räknas in när hyran sätts – något som liknar en marknadsprissättning. 

Dagens katastrofala situation på bostadsmarknaden visar dock med önskvärd tydlighet att regleringen är djupt dysfunktionell. Spelreglerna på den svenska hyresmarknaden fungerar inte. 

Liberala studenter vill avskaffa regleringar och låta bostadsmarknaden vara just detta: en marknad. Vi vill också se en ny boendeform som är anpassad för studenter, där kraven på bullerregler, tillgänglighet och storlek slopas eller kraftigt begränsas. Dessa studentlägenheter är en tillfällig bostad under studietiden och skulle, på grund av förenklade regler, kunna byggas billigt. Det skulle bidra till lägre hyror och minskad bostadsbrist bland studerande. 

En fungerande bostadsmarknad utmärks av att utbud och efterfrågan kan mötas – och att det därför blir lönsamt för fastighetsägare att bygga fler bostäder. På en fungerande marknad är det betalningsförmåga, inte kontaktnät eller antal ködagar, som avgör vem som ska kunna hyra. Genom riktade bidrag kan de som är i störst behov – inte de som haft turen att få ett förstahandskontrakt i ett attraktivt område – få stöd av det allmänna. 

Så länge vi har kvar nuvarande system kommer unga aldrig ha möjlighet att få ett tryggt förstahandskontrakt. Unga kommer fortsatt vara hänvisade till andrahandsmarknader, svarthandel och osäkra boendesituationer.

Nuvarande system är det som krossar drömmarna om att flytta för jobb, utbildning eller kärlek, och här har en friare hyresmarknad en viktig roll att spela. 

Sveriges unga behöver inte mer politisk styrning av bostadsmarknaden, vi behöver fler bostäder. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00