Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det ÄR era medlemmar, Kommunal!

Manifestation för ensamkommande flyktingbarn och unga i Stockholm i april 2018, med kravet att få stopp på utvisningar
Manifestation för ensamkommande flyktingbarn och unga i Stockholm i april 2018, med kravet att få stopp på utvisningar Bild: Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

ETC nyhetsmagasin.

De som kom som ensamkommande ungdomar till Sverige utvisas för att de inte lyckats få en anställning i linje med gymnasielagen. Facket närmast stödjer denna utveckling, skriver Maria Wallin, som menar att Kommunal nu måste ta strid för sina mest utsatta medlemmar
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Blev uppringd av en kommunalarbetare i Småland.

Han jobbar inom äldreomsorgen. Det går bra och chefen vill gärna ha honom kvar. Hon har just förnyat ett sex månaders kontrakt och lovar vikariat efter ett års tim­anställningar.

Problemet är att det inte räcker.

Kommunalarbetaren är från Afghanistan, har uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. En sträng lag som sex månader efter examen kräver intyg om minst 2 års anställning. Annars blir det avslag och utvisning.

Eskalerande våld – mot alla, överallt och närsomhelst. Sprängningar, attentat. Civila, kvinnor och barn, domare, journalister. Det så kallade fredsavtalet släppte ut tusentals talibaner ur fångenskap. IS och andra milisgrupper härjar. Pandemi, hunger, interna flyktingströmmar. Misär, kaos.

Ni har många hundra medlemmar som jobbar med detta hot om utvisning över sig. Hur hjälper ni dem? De kom som tonåringar, ensamma, fick utbildning. Men kommunerna vägrar envist att erbjuda annat än timmar eller korttidskontrakt.

Jag vet att ni kämpar för tryggare anställningsformer. Men aldrig annars får timanställningar såna förödande konsekvenser som just för de här ungdomarna!

I Kalix jobbade en kille timmar under två år på vård/omsorgsprogrammet. Enligt HR-chefen var han nr 40 (efter en omräkning nr 77!) bland timvikarier och inte aktuell för fast anställning. Trots utvisningshot.

Kommunens vård/omsorgsprogram var inte ens en fullgod utbildning. På examensbeviset står att för att få en fullständig yrkeskompetens ”krävs kompletterande kurser” – utan att erbjuda det. Gymnasieskolan skrev bara ut!

Som vårdbiträde får du inte fast jobb någonstans. Det krävs undersköterskeexamen.

Trots det var kommunen inte beredd att ge honom en anställningsform som skulle rädda honom undan utvisning.

De hänvisade till er! De skulle få ”facket på sig”!

Nu hittade killen själv ett privat LSS-boende i Mellansverige som gav honom en provanställning och Komvux plockade in honom på resterande kurser.

Just detta blir ofta räddningen – de privata vård- och omsorgsbolagen, förskolorna, fritidshemmen. De provanställer och är sedan så nöjda med dessa supermotiverade ungdomar att de skriver de intyg som krävs.

Men är det vad Kommunal vill ha? Vård och omsorg med vinstintresse?

Jag saknar en aktiv debatt från Kommunal, som lyfter upp de allra mest sårbara medlemmarnas intressen. Det finns några få kommuner som törs anställa. Ta reda på hur de gjort och driv detta över hela landet.

En så här cynisk anställningspolicy kan inte ligga i någons intresse! Allra minst för Kommunal som fackförbund. Jag har personligen sett till att dussintals ungdomar har valt just ert fackförbund.

Visa nu att de valde rätt!

Själv är jag aktiv inom Uppdrag arbete, ett arbetskooperativ som har kollektivavtal med Kommunal. Vi försöker rädda just de här ungdomarna som Sverige har utbildat och gett skymten av en framtid, för att sedan rycka undan mattan under deras fötter. Men vi klarar bara ett fåtal.

Det är ni som har de verkliga musklerna att trycka på här!

00:00 / 00:00