Hoppa till innehållet

Ojämlikhet

Debatt: Det är politiska val som gynnar superrika

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Det är en ofattbar rikedom som kunde användas för att minska sociala skillnader, bygga ut välfärden och minska klimathotet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ojämlikhet på arbetsplatserna, arbetslöshet, stor klyfta mellan rika och fattiga – hindren för social jämlikhet och rättvisa är många. Dessutom går utvecklingen åt fel håll. Enligt organisationen Oxfam har cirka 80 miljoner människor mer än dubbelt så stora rikedomar som 6,9 miljarder av jordens befolkning. Sedan 2020 har världens fem rikaste män fördubblat sina förmögenheter samtidigt som över fem miljarder människor har blivit fattigare. Dessvärre är sociala orättvisor inte något som enbart finns på global nivå.

I Sverige äger de fem rikaste svenskarna mer än fem miljoner svenskar tillsammans. Antalet miljardärer – alltså personer som äger mer än ett 1 000 miljoner kronor – är nu uppe i cirka 600 i vårt land. Det är en ofattbar rikedom som kunde användas för att minska sociala skillnader, bygga ut välfärden och minska klimathotet. Istället används detta kapital för att förstärka makten hos det fåtal som redan kan leva i lyx och överflöd. 

Det är inte deras verklighet vi i Verdandi möter. Vi ser att vräkningar av barnfamiljer ökar och fler hamnar hos Kronofogden för obetalda skulder. Många tyngs under höga räntor, livsmedelspriserna och elkostnaderna skenar och oron ökar för den egna ekonomin. Men det behöver inte de superrika bry sig om. Det är uppenbart att den nuvarande regeringen inte har som ambition att minska de sociala orättvisorna. För dem är det viktigare med skattesänkningar och subventioner för de välbeställda. 

Samtidigt som sjukvården går mot kollaps vill regeringen försämra a-kassan och bestraffa de långtidsarbetslösa med sämre ersättningar. 

Ojämlikheten i Sverige idag börjar närma sig hur det såg ut före demokratins genombrott. Detta är ett resultat av medvetna politiska val som gynnar superrika individer och företag. 

Imorgon den 20 februari uppmärksammar vi FN:s dag för social rättvisa. Organisationer runtom i världen – som FN, internationella arbetsorganisationen ILO med flera – kommer genomföra olika evenemang. Skolor, universitet och ideella föreningar engagerar sig kring teman som rätt till arbete, kamp mot fattigdom och jämlikhet för alla. Social rättvisa innebär möjlighet för människor att nå sin fulla potential i samhället de lever i. Det handlar om jämlikhet och ett gemensamt ansvar för alla: vi är alla ansvariga för varandras välbefinnande, och vi bör alla arbeta för lika möjligheter i livet för alla. 

Här i Sverige arbetar vi och många med oss för en välfärd som omfattar alla. Kostnadsfri sjukvård, skola och omsorg ska gälla alla oavsett plånbok. Rättvisa löner, fackliga rättigheter och säker arbetsmiljö är nödvändiga för att öka jämlikheten. Och för att ha råd med detta måste skatteuttaget från bankvinster och stora förmögenheter öka. Vi i Verdandi har i mer än 128 år arbetat för jämlikhet och social rättvisa. Vår kamp nu är lika viktig som den var när vi bildades. Därför lovar vi att fortsätta vårt arbete för alla som lever i utsatthet och fattigdom. 

Ämnen i artikeln