Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför behöver Sverige fler Joel Kinnaman

Bild: Bild: Sandra Birgersdotter/CC BY 3.0

Dagens ETC.

Med en stark opinion mot pälsdjursfarmning bör regeringen lyssna på Kinnaman och det svenska folket, skriver förbundsordföranden för Djurens rätt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Det gör mig glad att Sverige stängt ner räv- och chinchillafarmer. Gör nu som Österrike, England och flera andra länder – stäng ner alla pälsfarmer”, skriver den svenska skådespelaren Joel Kinnaman i ett brev till Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
   Med en stark opinion mot pälsdjursfarmning bör regeringen lyssna på Kinnaman och det svenska folket, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.

I dagarna gick den internationellt kända svenska skådespelaren Joel Kinnaman ut via djurrättsorganisationen Peta UK och deklarerade sitt stöd för Sveriges minkar. I ett brev till landsbygdsminister Sven Erik Bucht skriver han att Sverige ute i världen är känt som ett medvetet land och att minkfarmning inte hör hemma i ett sådant land.

Hela 8 av 10 svenskar tycker inte att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för deras päls (Djurens Rätt/Demoskop 2014). De politiker som inte tar hänsyn till de här starka opinionssiffrorna och arbetar för en avveckling är i otakt med sina väljare. Pälsindustrin har kritiserats i utredning efter utredning för att minkarna inte får utlopp för sitt naturliga beteende. De fick tio år på sig att anpassa sin verksamhet, men djurskyddsproblemen på svenska minkfarmer kvarstår.

Peta:s upprop mot de svenska minkfarmerna har engagerat över 30 000 personer och nu ökar den internationella pressen på Sverige att på allvar ta ansvar för frågan om minkarna. När Peta lade upp uppropet på sin Facebooksida uttrycktes internationell förvåning över att minkfarmning fortfarande tillåts i Sverige.

Ändå tar det tid att få makthavarna att lyssna – för lång tid. Senast i tisdags var en motion om minkfarmning uppe för behandling i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget handlar om en skärpning av lagstiftningen kring hur minkar får hållas. Detta fick inte stöd av utskottet men debatteras i riksdagen under nästa vecka.

När regering och riksdag vänder dövörat till behöver vi fler som Joel Kinnaman. Vi behöver fler förebilder som ser det som sitt ansvar att ta ställning i aktuella samhällsfrågor och som arbetar tillsammans med de ideella organisationerna. Kinnamans uttalande ger tyngd åt det som majoriteten svenskar redan tycker idag: att pälsindustrin bör avvecklas omgående.

I dag föds en miljon minkar upp i burar på Sveriges omkring 70 minkfarmer. Minkar är djur med stora behov av att simma, springa och jaga för att må bra, men hålls på en yta knappt större än en uppslagen kvällstidning. Rävfarmningen avvecklades i Sverige till följd av hårdare regler 2001 och den sista chinchillafarmen i Sverige stängde under 2014.

Utvecklingen i Europa går mot avveckling av pälsindustrin i och med att allt fler länder förbjuder det djurplågeri som det innebär att stänga in ensamlevande rovdjur i små burar. Ansvaret ligger nu på regeringen och landsbygdsminister Bucht att visa att Sverige tar djurskyddsfrågorna på allvar.

00:00 / 00:00