Debatt. .

2015-10-14 04:00

Dagens ETC svarar Livsmedelsverket

Karin Holmberg, reporter, och Eigil Söderin, nyhetschef, svarar på  kritiken från generaldirektören för Livsmedelsverket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Tendentiös artikel om kostråd

I artikeln som Stig Orustfjord vänder sig mot lägger Dagens ETC fram tydliga bevis för att flera av ledamöterna i Livsmedelsverkets expertpanel har direkta och indirekta kopplingar till livsmedelsindustrin. Relationerna handlar om mer än finansiering av forskning.

Tre av dem har kopplingar till organisationen Swedish Nutrition Foundation, SNF, som finansieras av bland andra Barilla, Coca-Cola och McDonalds, och flera deltar i utbildningsaktiviteter som betalas av exempelvis Nestlé, Danone och olika läkemedelsföretag.

Valet av intervjuperson, docent Ralf Sundberg, baserade sig på att han skrivit en väl underbyggd bok (Forskningsfusket!, 2011) med en omfattande genomgång av hur grunden för dagens kostråd vuxit fram.

Det är långt fler än Ralf Sundberg som kritiserat Livsmedelsverkets kopplingar till livsmedelsindustrin. Som vi nämner i artikeln så avsatte Socialstyrelsen två kända näringsprofessorer från en grupp som skulle utvärdera kostråden för diabetiker. Anledningen var att de båda också jobbade för Swedish Nutrition Foundation, SNF. Men medlemskap i SNF är enligt Livsmedelsverket inte ett problem. Detta blir särskilt tydligt när generaldirektören i sitt genmäle undviker att bemöta grundkritiken: att myndighetens experter sitter på dubbla stolar.

Karin Holmberg, Eigil Söderin 
Reporter respektive nyhetschef på Dagens ETC