Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Dagens ETC-artikeln förvränger sanningen

Bild: Craig Ruttle/TT

Dagens ETC.

Nyligen hade Dagens ETC en kommenterande artikel om ­konflikten mellan ­Azerbajdzjan och Armenien. Där kallas ­Azerbajdzjans militära angrepp för orättfärdigt. Men landets ambassadör i Sverige är av en helt annan uppfattning. Martin Hansson svarar på ambassadörens debattartikel.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Artikeln förvränger kärnan i vad som verkligen händer på marken. Armenien hade ockuperat cirka 20 procent av Azerbajdzjans internationellt erkända territorium genom att etniskt rena en miljon azerer under 30 år, fram till 2020 när vi befriade våra landområden i full överensstämmelse med resolutioner från FN:s säkerhetsråd från 1993. Cirka en miljon minor som lagts ut av Armeniens armé, och massförstörelse som utförs av densamma, hindrar fortfarande en stor del av de fördrivna azererna att återvända till sina hem.

Ett trilateralt uttalande från den 10 november 2020 kräver tillbakadragande av armeniska styrkor från azeriska territorier, öppnande av kommunikationer och gränsövergångar. Armenien har hittills vägrat att uppfylla dessa bestämmelser, samt att underteckna fredsavtal. 

Vid mötet i Bryssel under ledning av president Charles Michel diskuterade båda sidor framtida fredsavtal. Efter detta möte tog Armenien till väpnade provokationer för att undkomma fredsprocessen, vilket skulle innebära att landet avstod från territoriella anspråk på Azerbajdzjan. 

Som svar på den senaste tidens beskjutning och minor från Armeniens sida, slog Azerbajdzjan till mot endast militära mål längs gränsen till Armenien. Ingen enskild civil infrastruktur var måltavla. Armenisk provokation krävde dock 79 dödsoffer ur den azeriska militären. 

Azerbajdzjan, som genomför storskalig återuppbyggnad av befriade områden, är inte intresserat av eskalering och är redo att underteckna fredsavtal med Armenien, baserat på ömsesidig respekt för territoriell integritet.

Zaur Ahmadov

Azerbajdzjans ambassadör i Sverige 

Svar direkt från Martin Hansson

Hej, kära ambassadör. Du talar om internationella överenskommelser och fredsavtal. Vilka garantier för säkerhet kan Azerbajdzjan ge den majoritet av armenier som bor i Nagorno-­Karabach idag – och gjort i hundratals år? Hur orimlig är deras rädsla för repressalier från Azerbajdzjans statsmakt? 

Er president har förnekat att era styrkor har begått krigsbrott, trots detta finns det flera väldokumenterade fall. 

För att ta ett av många exempel: 2020 halshögg era soldater en obeväpnad civilist och trots påstådda utredningar har inga så vitt jag kan hitta fällts för övergreppen. 

Under bara de senaste ­dagarnas konflikt har era soldater huggit huvudet av en kvinnlig soldat, skurit fingrarna av henne, petat ut hennes ögon för att sedan hånskratta åt hennes skändande lik.

Att ni valt att bryta den instabila freden som rått sedan 2020 genom att svara oproportionerligt på påstådda provokationer visar att era ord om att uppnå en fredlig lösning ekar tomt. För människorna – krigets riktiga offer – som bor i de omstridda områdena så är era garantier lite värda. 

Azerbajdzjan är rankat 141 i EIU demokrati-index. Det är 16 positioner från att vara det minst demokratiska landet i världen. Ni ingår i samma grupp som Libyen, Belarus och Afghanistan. Vill ni att omvärlden ska ta era anspråk seriöst bör ni ­börja med att vända er inåt.

Martin Hansson

Är med och driver podcasten Eld och rörelse, med fokus på militära konflikter och geopolitik – från ett vänsterperspektiv.

00:00 / 00:00