Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför röstade jag mot skolministern på Tellusgruppens stämma

Delegationen till stämman. S-studenters förbundsordförande Emma Fastesson Lindgren i ljusblå skjorta, till höger om tre par solglasögon.

Delegationen till stämman. S-studenters förbundsordförande Emma Fastesson Lindgren i ljusblå skjorta, till höger om tre par solglasögon.

Bild: Privat

Dagens ETC.

Den SD-styrda regeringen kommunicerade att de genomförde en stor skolsatsning i höstbudgeten. Det stämmer inte, skriver Emma Fastesson Lindgren, förbunds­ordförande S-studenter.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 8 juni samlades aktieägare av skolkoncernen Tellusgruppen AB för bolagsstämma. Tellusgruppen är speciellt känd för två saker. För det första satt skolministern i bolagsstyrelsen fram till att hon blev statsråd. För det andra, bolaget sparar in på förskolebarns mat för att maximera sin egen vinst. Det är oacceptabelt agerande. Därför röstade jag med flera nej till ansvars­frihet för skolminister Lotta Edholm (L) på bolagsstämman.

Sorgligt nog går det inte att ansvarsutkräva Lotta Edholm för sitt agerande i regering före valet 2026. Men under sin korta tid som minister har det blivit uppenbart att regeringen och Tellusgruppen använder samma strategi för att beskära kostnader – ta från barnen och ge till de rika. 

tårta
Den här tårtan hade S-studenten med sig till stämman. ”Tårtan symboliserar både Tellusgruppens bristande resurser till mat till förskolebarn samt regeringens ovilja att ge svensk skola tillräckligt med resurser för att fungera.” Bild: Privat

Den SD-styrda regeringen kommunicerade att de genomförde en stor skolsatsning i höstbudgeten. Det stämmer inte. Sanningen är att de sparar in två miljarder i fasta priser. Att kommun efter kommun nu måste dra in lärartjänster och spara in på stödfunktioner är inte konstigt. Det är inte heller konstigt att tusentals lärare demonstrerar över hela landet. Endast några få uppskattar regeringens prioriteringar.

Istället för att satsa på skolan och stötta upp välfärden under inflationen valde den SD-styrda regeringen att sänka skatten med tio miljarder för Sveriges mest välbeställda. 

Tyvärr är inte en urholkad finansiering skolans enda problem. Möjligheten att ta ut vinst från skol- och förskoleverksamhet skapar stora problem och skeva prioriteringar.

Till följd av skolpengssystemet ses Sveriges barn som vandrande pengapåsar. För de vinstdrivande koncernerna är barn objekt som kan användas för att öka sin egen förmögenhet. Denna syn och detta system leder till att utbildning och våra barns välmående alltid måste konkurrera med bolagens vinstprognoser.

Det ser vi bland annat på ­fri­skolors lärartäthet som är ­generellt lägre än kommunala skolor. Statistiken visar också att friskolor har lägre lärarlöner och en lägre andel behöriga lärare. Varför? Det blir billigare så.

När vinsten får styra ses dessutom betyg som ett marknads­föringsredskap, inte ett rättvist kvitto på ens skolprestation. Handelshögskolan i Stockholm över­väger att införa egna antagningsprov till följd av glädjebetyg. Ett urholkat skolsystem förlorar sin legitimitet och skadar tilliten till samhället.

Ska vi i Sverige verkligen ha det så här? Nej.

Sverige behöver en sammanhållen skola. En skola som sätter eleverna och barnen först. Där betyg delas ut efter prestation, där det finns behörig personal och där barn kan äta sig mätta.

För att det ska bli verklighet måste vinstintresset i Sveriges förskola och skola bort. Och för att det ska ske måste den SD-styrda regeringen bort. Det är uppenbart att de sätter vinstintresset före våra barn, precis som skolkoncernerna. Glöm ej, för mindre än ett år sedan satt skolminister Lotta Edlund i Tellus­gruppens styrelse. Hon tjänade då även pengar på att spara in på barnens mat.

Det är inte okej.

Sverige behöver en seriös regering som sätter landet främst. Inte fler skolkoncernägare med skeva prioriteringar. Den enda vinsten med svensk utbildning ska alltid vara kunskap, välmående barn och goda arbetsvillkor.

Förbjud vinstintresset i välfärden.