Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Chefredaktören borde ompröva sitt beslut

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Dagens ETC.

”Bör vi vakta vår tunga – eller riskera att åka ut? Hur ägda är vi, hur fria?”

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi har med bestörtning följt hur en av våra frilansande kolleger har behandlats av Dagens ETC:s ­chefredaktör och ansvarige ­utgivare Andreas Gustavsson. Historien är vid det här laget välkänd: Kajsa Ekis Ekman skrev en ledartext som problematiserade Kyiv Independent, vilken Gustavsson fann, som han skrev i ett mejl till henne, ”väldigt bra”. Artikeln publicerades och fick skarp kritik, med anklagelser om att Dagens ETC nu går Putins ärenden. Enligt Gustavsson har denna kritik dock inget med hans beslut att sparka Ekis Ekman att göra, utan det beslutet beror enligt honom på något hon skrev på Instagram, där hon enligt Gustavssons ord i Aftonbladet (13/4) ”bagatelliserade Russia Today”.

Det är alltså något som Ekis Ekman har skrivit utanför Dagens ETC:s spalter som är grunden för Gustavssons beslut. Som frilansande skribenter för Dagens ETC och ETC nyhetsmagasin gör det oss oroliga. Håller chefredaktören ett vakande öga över oss, uttrycker vi oss i alla sammanhang på ett för honom godkänt vis? Bör vi vakta vår tunga – eller riskera att åka ut? Hur ägda är vi, hur fria?

Gustavsson skriver visserligen att han verkligen inte har någon ”ambition att börja luska runt efter vad medarbetare sysslar med i sina sociala medier”. Han skriver att det till och med vore en ”hemsk tanke. För alla ­inblandade”. Men med tanke på att sociala media enligt Gustavsson själv är så viktiga att vad som skrivs där är grund för avslutat samarbete låter detta synnerligen slarvigt. Om han inte själv ska göra sitt jobb på sociala medier, ska han förlita sig på att andra spionerar åt honom och rapporterar eventuellt anstötliga uttryck? Eller ska han i framtiden släppa uppsägningsgrundande åsikter på sociala medier? Men varför sparkade han då Ekis Ekman? Borde inte en ansvarig utgivare tillämpa de principer han själv åberopar under längre tid än fem minuter?

Andreas Gustavsson skulle ha kunnat ­hantera det hela annorlunda. Om han verkligen hade velat veta var Ekis Ekman står i frågan om Russia Today hade han helt enkelt kunnat fråga henne. Han hade kunnat diskutera med henne att han tyckte att hon passerade en gräns, inte i den tidning han har ansvar för utan på Instagram, och bett henne klargöra sin ståndpunkt i en artikel. Debatten kunde ha fortsatt, saker och ting ha retts ut. 

Att sparka någon för vad hen säger i sociala medier är att ge dessa företräde framför den seriösa journalistiken. Det är att tillskriva en plattform som Instagram en tyngd den inte förtjänar och att sänka betydelsen av ­publicistisk verksamhet. Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC i tio år och bidragit med artiklar att läsa och diskutera – oavsett om man har hållit med henne eller inte. Är inte det mer värt än ett replikskifte på Instagram? 

Den nonchalans med vilken Gustavsson nu behandlar en Dagens ETC-skribent är ­upprörande. Han tar varken ansvar för sina skribenter eller för sitt publicistiska uppdrag. Vi uppmanar honom att ompröva sitt beslut.

Nina Björk
Håkan Blomqvist
Mats Deland
Rasmus Landström
Pia Laskar
Aleksa Lundberg
Jens Randrup
Alexey Sakhnin
Mats Sederholm
Gursimer Singh
Stefan Sundström
Cecilia Verdinelli

Svar direkt – Andreas Gustavsson