Hoppa till innehållet

800 Dagar

Debatt: Byt ut Black Friday mot En Köpfri Dag

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Börja med att ställa dig frågan “behöver jag verkligen det här?”, och “kan jag hitta det på schysstare sätt?”.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Black Friday är dagen då vi trängs i butiker, eller väntar med spänning framför skärmen på det där perfekta erbjudandet. Det där kapet. Men låt oss inte glömma - det är inte ett kap om du inte behöver det! Och planeten har inte råd mer fler kap.

Nu mer än någonsin behöver vi syna oss själva och vår konsumtion. Julhandeln förväntas slå nya säljrekord igen, och likaså Black Friday. Överkonsumtionen är elefanten i rummet som vi måste hantera. Om alla levde som vi i Sverige skulle det krävas över fyra jordklot med naturresurser, och det är helt ohållbart. Både IPCCs nya klimatrapport och WWFs Living Planet Report konstaterar samma sak - vår konsumtion spelar en nyckelroll i att få ner de globala utsläppen. Och Sverige hamnar högt på listan över länders utsläpp från konsumtion.

Så vi har en hel del arbete att göra. Vi behöver göra två saker för att komma till bukt med vår överkonsumtion. Delvis att konsumera mindre, men också konsumera bättre. Att välja att byta ut Black Friday mot En köpfri dag samt konsumera mindre under julhandeln är bra ställen att börja. En Köpfri Dag tillhör den globala motrörelsen till Black Friday och har funnits i Sverige sedan milleniumskiftet. När det gäller konsumera bättre finns idag en drös hållbara alternativ. Initiativet #whitemonday, som vi också står bakom tillsammans med grundaren Henning Gillberg, lyfte flera och blev uppmärksammat i början av veckan.

Enligt en ny novusundersökning är nästan hälften av svenskarna oroliga över framtidens klimat. Samtidigt visar siffror från Naturvårdsverket att den privata konsumtionen står för 80 procent av de svenska utsläppen. Och den största delen av utsläppen sker i andra länder, främst i asien där de flesta av våra prylar tillverkas. Genom vår konsumtion smutsar vi ner i Kina och Indien, där miljö- och hälsokraven, för att inte tala om arbetsmiljökraven, inte kommer i närheten av EU:s regler. Villkor som vi aldrig skulle acceptera själva, men som andra tvingas leva med på grund av vår höga konsumtion.

Ett plagg kan ha så många som 400 stopp på vägen, i olika länder, odlingar och fabriker, innan den ens når butiken här hemma i Sverige. Och det faktumet skänker vi inte ens en tanke när vi står där i butiken. Vem tillverkade den här varan, och under vilka villkor? Hur har den fraktats? Är det rimligt att priset jag betalar täcker alla kostnader på vägen, med en skälig lön för arbetare?

“Men så illa är det väl inte, det finns länder som är värre än oss”, tänker många. Vi brukar peka på USA som ett skräckexempel när det kommer till konsumtion. Det amerikanska snittet ligger på 5 planeter, och det svenska på 4. Tyvärr är det inte så stor skillnad som vi gärna vill tro. Genomsnittsvensken släpper ut 11 ton koldioxid per år, om vi ska nå parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader måste vi ner under 2 ton. Vi måste alltså inte bara halvera våra utsläpp, utan ner under en femtedel av vad vi släpper ut idag.

Om du ändå vill unna dig på fredag finns det självklart mer hållbara sätt att göra det på. Börja med att ställa dig frågan “behöver jag verkligen det här?”, och “kan jag hitta det på schysstare sätt?”. Försök undvika nyproducerade varor. Måste du ändå köpa nytt, finns miljömärkta, ekologiska och klimatkompenserade varor. Kanske kan du ge bort en tjänst, såsom en massage?

Vill du delta i En Köpfri Dag? Sprid hashtaggen #enköpfridag i sociala medier!

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00