Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bryt tystnaden om klimatkrisen, politiker!

David Fopp.
David Fopp. Bild: Bild: Privat / Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

Bryt tystnaden efter den globala strejken, regeringen. Förklara att ni lägger om politiken så att även vi forskare kan se att den stämmer överens med Parisavtalet. Det skriver David Fopp, lektor i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms Universitet, delaktig i ScientistsForFuture Sverige och S4F globalt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det finns en form av tystnad som skriker.

På fredag, den 25 september kommer tiotusentals unga att återigen samlas på gator och torg och framför parlament världen över. För första gången efter pandemins utbrott kommer en global skolstrejk för klimatet att hållas, med corona-säkra åtgärder och delvis digitalt. Läget har sedan sista storstrejken i slutet av förra året förvärrats. Mer CO2 är i luften, Arktis och permafrosten tinar i en nästan ofattbar takt. Det brinner i Kalifornien, i Amazonas. Människor dör.

Den svenska regeringen och parlamentet har sedan de förra globala storstrejken hållit tyst. Ingen politisk reaktion alls. Gång på gång. En dånande tystnad. Även när en väsentlig del av civilsamhället, dessutom tiotusentals barn och unga, har stått upp för att regeringen demokratiskt ska hålla sina avtal och följa Parisavtalet: tystnad, som ingenting hade hänt - även efter demonstrationen för exakt ett år sedan, den 27 september, en av efterkrigets största politiska händelser i landet. Tystnad.

Det finns en möjlighet att se politik som något som tar civilsamhället på allvar och agerar. Särskilt när det är de unga som står upp, uppbackade av de främsta klimatforskarna som Kevin Anderson och Johan Rockström, och med stöd från samhällets alla hörn: tiotusentals människor som bara här i Sverige är organiserade som gräsrotsrörelse, som parents-, scientists-, teachers-, etc -forfuture. Alla som inte accepterar en typ av ”neglect”, en indifferens gentemot den yngre generationen.

Det finns en möjlighet för en regering att efter en global strejk gå ut med budskapet: ja, vi är ansvariga för att säkerställa ett tryggt liv för er. Vi ser er, barn och unga som är skräckslagna av bilderna i tv´n. Vi tar vårt ansvar. Vi förbjuder att den fossila industrin byggs ut här i Sverige. Och vi lägger fram en aktionsplan som inte blir sågad av det officiella klimatpolitiska rådet, alltså företrädarna från de stora universiteten och högskolor, på grund av att den inte ens försöker säga hur mycket utsläppen ska minska.

Varje ton CO2 som den svenska regeringen tillåter bli utsläppt bidrar till jordens uppvärmning och därmed också till förlust av biodiversitet. Det som händer här med utsläpp relaterad till oljeraffinaderier, bilar eller kött påverkar människornas liv kring hela jorden. Och de redan utsattas allra mest. Deras hem förstörs i översvämningar, inte riksdagspolitikernas. 

Därför har de unga valt som grundtema för den globala strejken #FightClimateInjustice och lägger fokus på MAPA, ”the most affected people and areas”. Den unga generationen bildar så en global solidarisk rörelse som vill se till att det finns en trygghet för alla för att leva ett värdigt liv. Och som kämpar mot sina regeringar som fortsätter utan krisinsikt. Forskare pratar om fler än en miljard människor på flykt under de ungas livstid om vi fortsätter som vanligt.

Bryt tystnaden efter den globala strejken, regeringen. Förklara att ni lägger om politiken så att även vi forskare kan se att den stämmer överens med Parisavtalet. Säg: nu stoppar vi direkt utbyggnaden av all fossil industri. Och lägg fram en aktionsplan som tar den ekologiska krisen och klimatkrisen på allvar och som stoppar utsläppen. 

Det är inte bara tiotusentals barn men också hundratusentals vuxna som inte accepterar er tystnad längre. 

00:00 / 00:00