Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Borgerlig näringspolitik dålig för den ekonomiska tillväxten

Bilindustrin är exportgenererande, investeringsintensiv och skapar en hög grad av sysselsättning, skriver debattören och undrar varför utländska intressenter tog kontrollen över Volvo Personvagnar.
Bilindustrin är exportgenererande, investeringsintensiv och skapar en hög grad av sysselsättning, skriver debattören och undrar varför utländska intressenter tog kontrollen över Volvo Personvagnar. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Sveriges ekonomiska utveckling skapar arbetslöshet, segregation och löneskillnader. Sverige, som en gång i tiden var ett ekonomiskt föredöme, har hamnat på efterkälken i OECD. Ovanpå allt detta läggs coronakrisens djupa ekonomiska efterdyningar. Det svenska tillväxtundret är ett minne blott, skriver Peter Tovman.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sveriges ekonomiska utförsbacke sker i full fart under borgerlig medverkan – både i regeringsställning och som nu i opposition eller som stödpartier till nuvarande regering.

Oavsett om man mäter välståndet i BNP per capita eller inkomstskillnader så har Sverige halkat efter under de senaste decennierna. Från 1970 fram till idag har BNP utvecklats svagare i Sverige än i många andra OECD-länder. I början av 1970-talet låg Sverige på en fjärdeplats bland OECD-länderna i välståndsligan. Idag ligger vi på en tolfteplats. Sverige tillhör också de EU-länder där inkomstskillnaderna ökat mest sedan inkomståret 2007 – och landet hade 2019 en hög arbetslöshet med EU-mått mätt.

För mig som liberal och medlem i ett borgerligt parti är detta motsägelsefullt. Marknadsekonomin ger de bästa förutsättningarna som finns för ekonomisk tillväxt och välstånd hos befolkningen. Men uppenbarligen saknas förmågan i de borgerliga partierna att skapa just påtaglig ekonomisk tillväxt i Sverige.

Jag är uppvuxen i Västsverige, har sett bilindustrin decimeras tragiskt. Saab Automobile grundades 1947 och körde i diket 2011, den första Volvobilen registrerades 1926 men 2009 fick man punktering. Utländska intressenter tog kontrollen över Volvo Personvagnar. Men i Sydkorea har biltillverkningen däremot helt annan utveckling: första bilen från Hyundai kom 1968, Kia introducerades 1974, nu ingår båda tillverkarna i Hyundai Motor Group, en av världens stora fordonstillverkare.

Bilindustrin är exportgenererande, investeringsintensiv och skapar en hög grad av sysselsättning.

Varför kan Sydkorea när inte Sverige kan? För att inte tala om den tyska bilindustrin. Att syd-koreanska biltillverkare expanderar starkt över tiden, liksom japanska och tyska, är ingen tillfällighet. Expansionen är enligt min mening en spegelbild av näringspolitiken som dessa stater bedriver.

Det är denna verklighet som Sverige ställs inför inom näring efter näring. Vad bemöter då de borgerliga partierna detta med? Jo, sänkt A-kassa, sänkta skatter, konflikter med fackföreningarna om Las och nedläggning av arbetsförmedlingarna. Plakatpolitik i brist på annat. De borgerliga partiernas näringspolitik skapar inte svensk ekonomisk tillväxt, utan riskerar i stället ökade inkomstskillnader och fattigdom. Det resulterar i ökad social instabilitet i Sverige.

Jag har vuxit upp med en ensamstående mamma under knappa ekonomiska omständigheter, och vet vad allt detta för med sig. Alla människor kan inte göra en klassresa, men alla människor behövs för att samhället ska fungera, såsom inom sjukvård och äldreomsorg. I annat fall upphör samhället att fungera. Den borgerliga ekonomiska politiken måste tillse att alla får del av en samhällsekonomisk tillväxt. Men den borgerliga ekonomiska politiken genom åren levererar varken påtaglig ekonomisk tillväxt eller brett ekonomiskt välstånd.

Min fråga till Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna är följande: När presenterar ni näringspolitik med förutsättningar att avspeglas i högre ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning, ökad skattekraft och välstånd till fler i det svenska samhället? En ekonomisk politik som driver Sverige upp i toppen bland såväl världens tillväxtekonomier som i välståndsligan.

Eller är problemet att Japans, Sydkoreas och Tysklands politiska ledare har bättre förmåga att skapa expansiv och hållbar näringspolitik?

Sverige måste snarast öka sin hållbara tillväxt. I annat fall bankar än mer ökad social instabilitet på dörren – vilket medför en oförmåga att finansiera Sveriges återhämtning till att bli en ledande ekonomisk tillväxtekonomi igen.

00:00 / 00:00