Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bombandet av Syrien leder till ökad terrorism

Terrorismen kan inte bombas bort, den kan bara byggas bort med mer demokrati och mer rättvisa samhällen, skriver Malin Björk (V), EU-parlamentariker.
Terrorismen kan inte bombas bort, den kan bara byggas bort med mer demokrati och mer rättvisa samhällen, skriver Malin Björk (V), EU-parlamentariker. Bild: Bild: Hasan Jamali/AP

Dagens ETC

Paris fredagen den 13 november år 2015 kommer vi alltid att minnas med djup sorg. Nu krävs åtgärder för att få slut på terrorismen och dess tillväxtmöjligheter. Men det gäller att tänka klokt, skriver Malin Björk (V), EU-parlamentariker.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tron på att terrorismen går att bomba bort växer sig än en gång stark. Och detta trots 15 år av ”krig mot terrorismen” i Afghanistan och Irak under USA:s ledning. Har de krigen varit framgångsrika? Nej, tvärtom så har de lett till ökad terrorism. Det som hände i Paris har bland annat sin orsak i just dessa krig.

Både på EU-rådet den 20 november och i EU-parlamentets debatt förra veckan dominerar förslag om militärallianser, fortsatt byggande av Fästning Europa, skapandet av en EU-säkerhetspolis, ökad övervakning, inskränkningar av den personliga integriteten. Liksom i USA efter den elfte september, så vill man nu i en krissituation genomföra åtgärder som begränsar den demokrati och rättsstat vi säger att vi värderar mer än allt!

Självklart krävs det övervakning och säkerhetspolis för att motverka terrorister. Men jag tycker, liksom generalsekreteraren i Sveriges Advokatsamfund Anne Ramberg, att det är fel att besluta om ytterligare tvångsmedel när ”läget är alltför hysteriskt”. Ramberg säger att ”det är när terrorhotet höjts som man ska värna det demokratiska rättssamhället” och hon vädjar till besinning.

Det krävs åtgärder på många plan. Daish, även kallad Islamiska staten, ska bekämpas ideologiskt, deras politik kan beskrivas som religiös fascism. Men Daish har egentligen lika lite att göra med islam som Ku Klux Klan har att göra med kristendomen. Daish är spegelbilden av den europeiska högerextremismen, som liksom den hatar det mångkulturella samhället. Det ironiska är att när SD och deras broderpartier i EU odlar sin islamofobi så bidrar de till Daish möjligheter att växa. De bekräftar därmed Daish propagandabild av Europa som anti-muslimskt. Mot Daish och högerextremisterna måste vi argumentera ideologiskt för demokratin och för alla människors lika värde.

Vi måste också lyssna på de sociologiska forskare som bland annat pekar på de sociala orsakerna till att medborgare i Europa kan rekryteras. Att inte betraktas som fullvärdig medborgare för att man har ett muslimskt namn, att se en personlig framtid i arbetslöshet och fattigdom – allt detta skapar grogrund för Daish. Vi behöver skapa samhällen som behandlar alla medborgare likvärdigt och satsar på välfärd och sysselsättning, då förminskas dessutom rekryteringsutrymmet för extremisterna. EU:s ekonomiska politik måste göras om i grunden för att bidra till mer jämlika samhällen.

EU måste självkritiskt betrakta sin egen historia. Ekot från den koloniala tiden hörs än idag. Idag uppträder EU ofta som en nykolonial makt. Det leder inte bara till ökad fattigdom, det underlättar också Daish och andra terroristorganisationers propaganda- och rekryteringsmöjligheter.

Om EU menade allvar i kampen mot terrorismen vore det självklart att införa totalt vapenexportförbud och andra ekonomiska och politiska sanktioner mot Saudiarabien så länge landet finansierar terrorister.

Turkiet är också ett land som underlättar Daish existens och utveckling. Turkiet gör detta för att bekämpa det egna landets kurdiska minoritet. Just kurderna som är Daish hårdaste motståndare på slagfältet. Men istället för att ställa krav på Erdogan prioriterar EU nu ett samarbete där man vill att Turkiet stoppar flyktingar från att ta sig till Europa. Det är inget annat än skamligt.

I svåra tider när tonläget är alltför uppskruvat gäller det att hålla huvudet kallt. Jag manar till eftertanke och seriösa analyser. Terrorismen kan inte bombas bort, den kan bara byggas bort med mer demokrati och mer rättvisa samhällen.