Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: För att klara miljön behöver vi det goda arbetet

”Den marknadsanpassade klimatpolitiken skapar misstro. Omställning kan bli tung för dem med lägre inkomster. För att klara miljön måste ekonomiska, sociala och ekologiska mål gå hand i hand”, skriver debattören.
”Den marknadsanpassade klimatpolitiken skapar misstro. Omställning kan bli tung för dem med lägre inkomster. För att klara miljön måste ekonomiska, sociala och ekologiska mål gå hand i hand”, skriver debattören. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Parterna på arbetsmarknaden behöver enas om principer för en grön omställning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Människans historia är historien om ekologiska kollapser. Tidigare var de regionala. Nu finns en global kapitalism med en global skapande förstörelse. Förhoppningar ställs till att internationella överenskommelser räddar klimatet.

Men den marknadsanpassade klimatpolitiken skapar misstro. Omställning kan bli tung för dem med lägre inkomster. För att klara miljön måste ekonomiska, sociala och ekologiska mål gå hand i hand.

LO ska till sin kongress 2020 ta fram ett program för Det goda arbetet. LO driver att arbete ska innebära hälsa, utveckling och mening samt bidra till en god levnadsstandard. Det förutsätter att vi lever i samklang med naturen. Därför bör Det goda arbetet även ha ett ekologiskt perspektiv.

1. Trygga människor. Arbete förändras ständigt. För att nå ett hållbart arbete krävs gemensam vilja. Trygg försörjning är grunden för ett gott liv och till förändring. Alla ska ha jämlik möjlighet till arbete, utan sortering efter kön eller bakgrund. Arbetslöshet skapar motstånd och håller tillbaka initiativ. Vid sjukdom eller övertalighet ska det finnas trygga försäkringar samt trygg omställning till annat arbete.

2. Stolt, kreativ, meningsfullt. Löntagaren ska kunna vara stolt förvissad om att ha ett meningsfullt arbete som inte belastar naturen. Ekologisk hållbarhet gagnas av att produkter och tjänster ständigt får högre kvalitet. Det ger meningsfulla hållbara produkter. Rätt energikvalitet ska användas, det påverkar miljön mindre. Till exempel används el bäst för hantering av information (dator, internet, mobiltelefoni). För att minska flödet av material ska produkter återcirkuleras med bevarad kvalitet så att deras värde (ansamlade arbete) inte slösas bort. Det ställer krav på kreativitet och ett omfattande samarbete på arbetet och mellan branscher. 

3. Medbestämmande. En jämställd relation mellan ledning och anställda gagnar lärande och utveckling. Brist på inflytande medför brist på ansvar och initiativ. Dels behöver var och en ett inflytande över sitt eget arbete. Dels behövs ett väl skött fackligt inflytande via MBL och i bolagsstyrelser samt genom fackligt utsedda skyddsombud. En idé är gröna skyddsombud som bevakar överenskomna regler utifrån ekologiska behov. 

4. God arbetsmiljö. Arbete ska utformas efter människors skiftande förutsättningar och aktuella arbetsförmåga. Trivsel, få arbeta säkert, förbli frisk och att utvecklas som människa är en förutsättning för delaktighet, produktivitet och god förtjänst. Försäkring vid arbetsskada ska ge full kompensation.

5. Organisatorisk och teknisk utveckling ska stödja kreativitet, yrkeskunnande, samarbete och att information blir gemensam. Arbete ska vara lärande genom vidgning av arbetsuppgifter och utbildning som en del i arbetet. Då utvecklar löntagaren sitt värde på arbetsmarknaden och omställning underlättas. Arbetsuppgifter ska utformas för arbete i grupp med gemensam utveckling av varandra och verksamheten. Med social gemenskap blir fler nöjda och engagerade. Mångkunnighet ger flexibilitet som gynnar både anställda och verksamhet. 

6. Arbetstider utifrån sociala behov. Arbetstider ska medge en god social samvaro på fritiden. Vid arbete på udda tider och när arbete är flexibelt i tid och rum behöver löntagaren ett särskilt inflytande. Ökad produktivitet ska kunna tas ut som kortare arbetstid och delpension.

7. En rättvis andel. Arbetets resultat ska fördelas rättvist och jämställt och leda till en jämnare fördelning av förmögenhet. Det gynnar hållbar utveckling genom ekonomisk trygghet, delaktighet och att missnöjda inte ställs mot varandra.

För att klara både välfärd och klimatkris behövs erfarenheter från golvet som leder till åtgärder i produktionen. Med Det goda arbetet får arbetsgivaren ett större engagemang från löntagaren som i gengäld får trygghet genom inflytande.

Parterna på arbetsmarknaden behöver enas om principer för en grön omställning. Vi har i Sverige en praktisk använd modell för samverkan. Den behöver nu utvecklas för att även klara de ekologiska behoven. Principerna i Det goda arbetet kan användas inför centrala och lokala förhandlingar och i en politisk dialog. Det kan gå förvånansvärt bra.