Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Apoteket måste återregleras

Avregleringen av apoteket har försämrat tillgängligheten. Det skriver Alexander Petersson (bild), ekonomisk-politisk talesperson, från SSU.
Avregleringen av apoteket har försämrat tillgängligheten. Det skriver Alexander Petersson (bild), ekonomisk-politisk talesperson, från SSU. Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT / Frihet

Dagens ETC.

Avregleringen av apoteket har lett till att såväl den geografiska som den ekonomiska tillgängligheten till läkemedel har minskat. Verksamheten borde återgå till ett statligt monopol, skriver SSU Stockholm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Igår gick DN ut med nyheten att mediciner blivit dyrare sedan avregleringen av det svenska apoteksmonopolet. Reformen går tvärtemot syftet. Att kalla detta en nyhet är kanske lite av en överdrift - många varnade för just för denna utveckling redan när Alliansen lanserade sitt förslag.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I grunden har avregleringen aldrig haft några logiska syften, utan det flesta motiveringarna till att avreglera monopolet har varit ovetenskapliga ideologiska dogmer. Först som direktiv från EU, och sedan som verkställt förslag från den tidigare borgerliga regeringen.

Marknaden var mirakelmedlet för allt i den borgerliga regeringens idévärld, och så även för så kallad prispress på läkemedel. Men med avregleringen har istället tillgängligheten för livsnödvändiga mediciner försvårats - receptbelagda mediciner finns ofta inte inne och måste beställas långt i förväg. Som DN nu visar har mediciner dessutom blivit uppemot dubbelt så dyra, och avregleringen har så sätt förvärrat även den ekonomiska tillgängligheten.

Men det är tyvärr inte bara priserna som ökat. I apoteksfrågan har avregleringen visat hur fel det kan gå när marknadsdogmatiker får styra. De statliga apoteken har reats ut till privata aktörer, som i sin tur lagt ner apotek på landsbygden därför att de inte är lönsamma. Det har lett till att staten måste betala ut bidrag till privata apotek för att de ska stanna på “olönsamma” platser. Apoteken har koncentrerats till storstäder, vilket gjort att det kan stå tre olika apotek på samma torg som “konkurrerar” med varandra med olika rea-varor som glass, läsk och hårspännen.

För att maximera vinsterna än mer har apoteken dessutom ökat priserna på läkemedel som människor faktiskt behöver. Vilken tillgänglighet har egentligen ökat och på vems bekostnad?

Vi anser att hela apoteksmarknaden i Sverige ska återgå till ett statligt monopol under Apoteket AB enligt ordningen innan avregleringen 2009.

Om vi vet att det statliga ägandet och den statliga organisationen av apoteken och läkemedelsförsäljningen är ett vinnande koncept, varför då inte organisera verksamheten på det sättet? År 2017 måste man kunna garantera rimliga priser och en god tillgång på läkemedel.

00:00 / 00:00