Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alliansledarnas safariresor skapar inte tryggare förorter

Allianspartiledarna följdes av ett stort medieuppbåd under promenaden i Husby.
Allianspartiledarna följdes av ett stort medieuppbåd under promenaden i Husby. Bild: Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC.

Att vara först på bollen och kunna uttala sig i media om förkastligheten i stenkastning mot myndighetspersonal och att skryta om Husbybesöket i partiledardebatter verkar vara viktigare än att faktiskt leverera politik som minskar brott, skriver Linda Snecker, rättspolitisk talesperson (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En tidig morgon i förra veckan åkte Alliansens partiledare till Husby. I Säpobilar och med säkerhetsuppbackning besökte de en plats beryktad för sitt utanförskap, och sedan några veckor tillbaka stenkastning mot polis, ambulans och brandkår. Väl på plats berättade alliansledarna för medföljande journalister om vattenkanoner, hårdare och längre straff, utegångsförbud och gummikulor. Hårdför symbolpolitik med repression som gemensamt tema. Inte en Husbybo syntes till. Känslan av borgare på safari i främmande land var total.

Vad Alliansens Husbybesök så tydligt visar på är deras totala tondövhet över polisens arbetsmetoder och de åtgärder som behövs för att stärka det brottsförebyggande arbetet. Det enda förslaget som är brottsförebyggande på riktigt från Alliansen är fler poliser. Att vara först på bollen och kunna uttala sig i media om förkastligheten i stenkastning mot myndighetspersonal och att skryta om Husbybesöket i partiledardebatter verkar vara viktigare än att faktiskt leverera politik som minskar brott.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Man skulle kunna se detta som ytterligare bara ett tomt utspel fyllt av symbolpolitiska gester med syfte att visa Alliansen som handlingskraftig och ”tough on crime”. Men retoriken som Alliansledarna använder visar också på något annat, en brutalisering av det offentliga samtalet, där våld i högre grad ses som den enda rätta åtgärden för att bekämpa kriminalitet. Samtidigt avfärdar borgerliga skribenter och opinionsbildare sociala insatser och dialog och menar att det är att gulla med och belöna de kriminella, att vi som samhälle visar oss svaga genom att inte automatiskt reagera med brutal repression – en repression som dessutom tydligt är riktad mot ”de andra”, de som bor i förorten, som bränner bilar och kastar sten.

På det här sättet skiftar också det offentliga samtalet och synen på vilka som ingår i samhället och vilka som står utanför. Vilka människor som har ett värde, och vilka som är värdelösa.

Polisen genomgår sedan två år tillbaka en stor omorganisation. 21 myndigheter ska bli en polismyndighet. Det brottsförebyggande arbetet ska stärkas genom medborgarlöften som genomförs med hjälp av medborgardialoger. Polisen har otaliga exempel på hur det brottsförebyggande arbetet effektivt genomförs där varje geografisk plats har sina särskilda behov. Arbetet innefattar bland annat långsiktig samverkan med myndigheter och frivilligorganisationer samt dialog med befolkningen.

Vid ett besök som Justitieutskottet nyligen gjorde i polisregion Stockholm, lokalpolisområde Botkyrka, konstaterade polisen att förutom snabba insatser för akuta åtgärder så är det bästa sättet att minska brottslighet att minska de socioekonomiska klyftorna och hjälpa människor ut ur utanförskapet. Det konstaterades även att dialog med befolkningen är oerhört viktigt. ”Det är pinsamt när vi inte känner igen människor från området”, får utskottet höra. I särskilt utsatta områden resursförstärker polisen i Stockholm under operationsnamnet Mareld. Det är utmärkt. Mareld skulle behöva genomföras på flera orter i Sverige.

Vad som behövs här och nu i utsatta områden över hela Sverige är en polis som arbetar trygghets- och förtroendeskapande och som visar att polisen är allas polis. Blåljuspersonal behöver finnas på plats även när det inte är uttryckning. Satsa på att polis, ambulans och brandkår finns i områdena tillsammans för att föra dialog – en operation blåljus. Kommuner behöver satsa på sociala insatsgrupper tillsammans med föreningslivet. Föräldrar behöver gå ut i bostadsområdena och finnas till hands.

I ett större perspektiv behöver Sverige en stark välfärd med bra skola, en fungerande bostadsmarknad och en låg arbetslöshet. Det här är inte politiska förslag som skapar snabba rubriker och TT-flashar. Men den fungerar – om man är intresserad av att göra skillnad på riktigt. Det är inte Alliansen. De vill peka på förorten och säga att ”er kommer vi skjuta gummikulor på om ni inte skärper er”.

På vilket sätt minskar hårdare straff arbetslösheten? På vilket sätt hjälper utegångsförbud mot trångboddheten? På vilket sätt åtgärdar vattenkanoner de låga skolresultaten?

Ingen röstar på Alliansen i Husby. Det är inte konstigt. Samhällets ekonomiska klyftor ökade under Alliansens åtta år i regeringen. Det är den borgerliga politikens konsekvenser som Alliansen under ett kort besök fick bevittna.

Det är lätt att från Säpobilen peka på problemen. Att göra som polisen och faktiskt prata med Husbyborna verkar betydligt svårare.

00:00 / 00:00