Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste stärka försvarsförmågan

"När svenska försvarsmakten samarbetar med andra länders försvarsmakter så stärks den svenska försvarsförmågan", skriver Alexandra Völker (S)
"När svenska försvarsmakten samarbetar med andra länders försvarsmakter så stärks den svenska försvarsförmågan", skriver Alexandra Völker (S) Bild: Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC.

Med en allt oroligare omvärld är det viktigt att vi stärker vår operativa försvarsförmåga och stärker våra samarbeten samtidigt som vi värnar om vår alliansfrihet, skriver Alexandra Völker (S) i en debattreplik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson (V) skriver i Dagens ETC (1/4) om värdlandsavtalet. I artikeln skriver Henriksson att avtalet är luddigt och riskfylld för svensk säkerhet.

Vi Socialdemokrater är tydliga, vi vill inte gå med i Nato. Sverige är och ska vara alliansfritt. Vår militära alliansfrihet är det som ger oss handlingsfriheten att i varje given situation agera på det sätt som bäst gynnar avspänning och en fredlig utveckling. Den bidrar både till vår egen säkerhet och till stabilitet i vårt närområde.

Under det senaste året har regeringen intensifierat försvarssamarbetet med vårt grannland Finland samt byggt upp samarbeten med flera andra länder i vårt närområde. Vi blir starkare tillsammans, genom att ta tillvara på varandras styrkor. När svenska försvarsmakten samarbetar med andra länders försvarsmakter så stärks den svenska försvarsförmågan. Det är därför vi sluter ett avtal om värdlandsstöd. För att vi i Sverige, när vi önskar och regeringen bjuder in, ska kunna ta emot stöd.

När vi samarbetar med andra är det viktigt att detta regleras juridiskt. Värdlandsstöd handlar om att säkerställa juridiska regler avseende militära förbands uppträdande på eller ifrån svensk territorium. Sverige kan enligt avtalet lämna stöd för militär verksamhet på svenskt territorium i samband med övningar, kriser eller militära operationer i Sverige och i vårt närområde. Avtalet bygger på frivillighet mellan parterna och blir endast tillämpligt i det fall Nato genomför verksamhet i Sverige på inbjudan av Sverige. Det ger inte någon nation eller allians ett fritt tillträde att öva eller bedriva krigshandlingar från svenskt territorium. Det är även fortsättningsvis regeringen som beslutar om huruvida utländsk trupp ska bjudas in till Sverige och vilka vapen som får föras in i landet.

Med det allt oroligare omvärldsläget är det viktigt för oss att stärka vår operativa försvarsförmåga samt utveckla och fördjupa våra internationella samarbeten samtidigt som vi värnar om vår alliansfrihet. Våra samarbeten inom Europa, FN, med våra grannländer här i norden och med Nato är alla viktiga komponenter för svensk säkerhet. Genom samarbete bedriver vi långsiktigt konfliktförebyggande arbete som främjande av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter både i vårt närområde och globalt.

Arbetet med värdlandsstödsavtalet har pågått i mer än ett och ett halvt år. Regeringen har hela tiden varit tydlig med att avtalet ska följas upp. I försvarsberedningen 2014 och i proposition 2014/15:109 som behandlar inriktningen för svensk försvarspolitik fram till 2020 har vi skrivit om avtalet och bejakat genomförandet. 

Det är viktigt att skilja mellan samarbete och medlemskap. Att samarbeta med Nato stärker Sveriges försvarsförmåga medan medlemskap och den förlorade alliansfriheten som kommer med ett medlemskap missgynnar svensk säkerhet. För att värna om vårt självbestämmande är det viktigt att tydligt reglera ramarna för våra internationella samarbeten.