Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Västsahara innefattas inte av handelsavtalet mellan EU och Marocko

Bodil Valero.
Bodil Valero. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Fisk och tomater från Västsahara säljs i Europa som marockanska. Det är nu dags att EU-kommissionen och medlemsstaterna agerar för att få ett stopp på det, skriver Bodil Valero (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I tisdags kom EU-domstolens generaladvokat Melchior Wathelet med sitt utlåtande om det omstridda handelsavtalet mellan EU och Marocko. Med all tydlighet hävdade han att avtalet inte innefattar Västsahara, eftersom Västsahara inte är en del av Marockos territorium. Det trots att Västsahara har varit ockuperat av Marocko sedan år 1975. Utlåtandet är historiskt och bekräftar det vi gröna alltid har sagt. Det betyder att västsaharierna har rätt till sina egna resurser och att inga konfliktprodukter från Västsahara får säljas i Europa märkta som marockanska produkter.

Turerna kring handelsavtalet började år 2012 när EU och Marocko ingick ett avtal om jordbruks- och fiskeriprodukter. Den västsahariska befrielserörelsen Polisario tog avtalet till EU-domstolen, som i den lägre instansen, EU-tribunalen, gav Polisario rätt och delvis ogiltigförklarade avtalet, eftersom det innefattar produkter från Västsahara. EU:s medlemsstater i rådet valde att överklaga domen till en högre instans. Tisdagens utlåtande från generaladvokaten är det första utlåtandet från den högre instansen och ger en fingervisning om vad den slutgiltiga domen, som väntas i vinter, kommer att bli.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Men trots förstainstansens domslut som gav Polisario rätt, och trots att generaladvokaten nu är tydlig med att Västsahara inte är del av Marockos territorium, så vet vi att fisk och tomater från Västsahara fortfarande säljs i Europa som marockanska. Det är nu dags att EU-kommissionen och medlemsstaterna agerar för att få ett stopp på det. Vi kan inte tala om västsahariernas rätt till självbestämmande om vi samtidigt tillåter Marocko sälja deras resurser.

Det som också är intressant med generaladvokatens utlåtande är att han pekar på att Spanien, som är den forna kolonialmakten i Västsahara, i teorin fortfarande har ett ansvar för folket i Västsahara. Om Spanien fortfarande har den administrativa makten i Västsahara tills territoriet är avkoloniserat, så blir frågan en inrikesfråga inom EU, istället för en fråga mellan Västsahara och Marocko.

Den slutliga domen i handelsavtalsfrågan väntas inom några månader. Men jag hoppas att EU-kommissionen och medlemsländerna, snarast agerar för att få ett slut på konflikten i Västsahara och en hållbar lösning för västsaharierna.