Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så ska vi få hela Sverige att leva

Bild: Bild: Snezana Vucetic Bohm

Dagens ETC.

Vi har länge velat se ett ställningstagande för en utvecklad landsbygd från våra politiker – nu har vi svart på vitt att detta har ett brett stöd hos Sveriges befolkning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Frågor som rör landsbygd och stad och balans mellan de två har hamnat högt upp på den mediala och politiska agendan det senaste året. Från att ha varit osynliggjord och ointressant i den nationella debatten har nu många börjat forma sig åsikter om landsbygdens värde. Och väldigt många anser att landsbygden faktiskt har ett värde – för de som bor där och för hela landet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Detta speglar sig tydligt i den nationella Novusundersökning som Hela Sverige ska leva nyss gjort. I den visar det sig att nära nio av tio instämmer i påståendet att det är viktigt med en aktiv landsbygdspolitik. Samtidigt instämmer åtta av tio i påståendet att det är storstäderna som gynnas av den rådande politiken – men bara fem procent anser att landsbygden gynnas.

Siffrorna talar för sig själva, och de sänder en viktig signal till våra politiker att på ett större allvar ta tag i landsbygdsfrågorna och tydligt visa att de har en ambition att utveckla hela landet och bryta landsbygdens utanförskap.

Vilka är då de viktigaste frågorna för landsbygden idag? Arbetstillfällen, service såsom skola, post och matbutiker, kommunikationer både i form av exempelvis kollektivtrafik och bredband samt fungerande infrastruktur hamnade högst upp på listan hos de som svarade på undersökningen.

Det är inte förvånande att dessa frågor listas som de viktigaste – vi har under många år arbetat med att skapa modeller för servicepunkter och hitta nya tekniska lösningar för att vården ska kunna göras mer tillgänglig, även för de som har långt till en vårdcentral eller ett sjukhus. Lokala krafter bildar föreningar och tar över driften av nedläggningshotade skolor och lanthandlar.

Idag är kampen för en fungerande kollektivtrafik på landsbygden högaktuell och engagerar många landsbygdsbor, liksom det brådskande uppdraget att bygga snabbt bredband. Mottagandet av många flyktingar på små orter har stora utmaningar, men det ger en fantastisk möjlighet till fler jobb, större elevunderlag och ett uppsving för föreningslivet.

Att så många anser att politiken inte lyckats med sitt uppdrag att se till att hela Sverige kan leva borde bli en ögonöppnare. Novus undersökning ger stöd för tanken att hela Sverige hänger ihop, att landsbygden behövs och att det därför inte går att fortsätta fokusera politiken på att utveckla storstäder och tätorter medan landsbygden lämnas därhän eller läggs i ideella föreningars händer.

Vi efterlyser en blocköverskridande regionalpolitik som över tid skapar bra förutsättningar för att hela landet ska kunna leva och som tar med i beräkningarna det ömsesidiga beroendet mellan stad och land. Den parlamentariska landsbygdskommittén lyckades få sitt första delbetänkande godkänt av samtliga politiska partier, vilket lägger en bra grund för fortsatta blocköverskridande samarbeten när det gäller landsbygdspolitiken.

Vi har länge velat se ett aktivare ställningstagande för en utvecklad landsbygd från våra politiker både lokalt och nationellt – nu har vi svart på vitt att detta har ett brett stöd hos Sveriges befolkning.

00:00 / 00:00