Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimateffekterna är för omfattande för att vänta på

Bild: Bild: Linn Malmen/TT

Dagens ETC.

Medan den gamla alliansregeringen ville låta andra göra jobbet anser samarbetsregeringen att Sverige ska ta sitt klimatansvar, skriver Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Medan den gamla alliansregeringen ville låta andra göra jobbet anser samarbetsregeringen att Sverige ska ta sitt klimatansvar, skriver Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson. 

Det är som Sveriges första miljöpartistiska klimat- och miljöminister som jag deltar i klimattoppmötet i Lima nu i veckan. Jag, och många med mig, har väntat på denna stund länge och känner ett oerhört engagemang för de frågor som just nu diskuteras i Lima. Tiden hastar för att åtgärda klimatproblemen. Klimatforskare ger oss fyra-fem år och inom denna tid måste vi vända utvecklingen och minska utsläppen. Just nu är på väg mot en uppvärmning av jorden med mellan 3-8 grader, en skarp kontrast mot målsättningar om högst 2 eller 1,5 grad som diskuteras i klimatförhandlingarna. Som Jens Holm påpekar i sin debattartikel den8 december är det av största vikt att Sveriges ambitioner i klimatarbetet höjs. Sverige driver på för att klimatavtalet som ska slutas i Paris nästa år möjliggör framtida ambitionshöjningar, och inte låser fast länderna i alltför låga målsättningar.

Klimatförändringarna slår globalt mot de fattigaste delarna av världen, ofta kvinnor.  Möjligheterna att leva försvåras dramatiskt i samma stund som odlingsmark läggs under vatten, dricksvatten blir saltvatten eller hus rasar samman till följd av extremväder. Under hösten har Sverige hyllats internationellt för de fyra miljarder kronor som regeringen lovat stödja klimatkonventionens gröna klimatfond med de kommande åren. Sveriges höga ambition för Gröna klimatfonden kom mycket lägligt och bidrog till en positiv spiral som fick andra länder att våga öka sina insatser till fonden. Fonden passerade 10 miljarder dollar denna vecka. Det är medel som bidar både till utsläppsminskningar och till anpassningar i utvecklingsländer. 

Medan den gamla alliansregeringen ville låta andra göra jobbet anser samarbetsregeringen att Sverige ska ta sitt klimatansvar och satsa på framtidsinvesteringar i Sverige. Regeringens och Vänsterpartiets gemensamma budget innehåller därför kraftiga ambitionshöjningar. Sammanlagt innehåller vår budget 4 miljarder till förstärkt klimat- och miljöarbete för 2015, åtta gånger så mycket som i Alliansens budget. Där finns bland annat medel till lokala klimatinvesteringar, som kan användas till kommunala och regionala satsningar på till exempel biogasanläggningar, matavfallsinsamling och laddstolpar. Regeringen vill även höja de styrande miljöskatterna med tre miljarder. 

Detta visar på en tydlig skillnad mellan olika politiska partier och block. Med vår budget kan vi ta det politiska ansvar som vi tror att många i Sverige länge saknat och sätta igång miljöarbetet på riktigt. Tyvärr får dessa satsningar och många fler nu vänta till efter det extra val som ska hållas den 22 mars. 

Regeringens satsningar visar både nationell och internationell handlingskraft och en höjd ambition. Klimateffekterna är för omfattande för att vänta på att allianspartierna ska vakna upp och inse allvaret. Samarbetsregeringen sätter frågan högt på sin agenda. Nu är det återigen upp till väljarna att avgöra vilken väg Sverige ska gå. 

00:00 / 00:00