Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Den nya dödsolyckan utanför Lampedusa är en skam för vår tid"

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitisk talesperson.
Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitisk talesperson. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Idag har ytterligare en flyktingbåt sjunkit utanför Lampedusa. I skrivande stund har 200 personer räddats. 400 personer var ombord. Att människor dör på sin flykt till Europa är en skam för vår tid, skriver Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitisk talesperson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag har ytterligare en flyktingbåt sjunkit utanför Lampedusa. I skrivande stund har 200 personer räddats. 400 personer var ombord. Att människor dör på sin flykt till Europa är en skam för vår tid, skriver Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitisk talesperson.

Dagens djupt tragiska händelse 100 sjömil utanför Lampedusa är den senaste i raden av olyckor där människor mister sina liv på sin flykt till Europa. Vi har ett ansvar för de som dör och vi kan förhindra fler olyckor. Att människor dör på sin flykt till Europa är inte något som är av naturen givet. Det är ett resultat av politik och det kan ändras med en annan politik. Trots att den värsta humanitära katastrofen i modern tid pågår nära Europa, lyckas oerhört få ta sig till EU för att söka skydd. Och de som flyr måste ta hjälp av flyktingsmugglare och bege sig ut på farliga resor, ofta i sjöovärdiga båtar över Medelhavet. Om någon antas söka asyl i EU får de nämligen inte visum och har därför ingen möjlighet att ta sig till Europa på ett säkert och lagligt sätt.

16 procent druknar

Tusentals människor dör varje år på sin flykt till Europa. För de som tvingas ut över Medelhavet i rangliga båtar är risken 15-16 procent att de dör på vägen över. I höstas uppmärksammades en stor migrantolycka utanför Lampedusa. Jag åkte då dit för att prata med hjälparbetare, myndighetspersonal och överlevande. Jag vill se med egna ögon och prata med människor på plats. Dessa olyckor händer nämligen på riktigt och drabbar människor på riktigt. Vi kan inte vända bort blicken utan måste arbeta för en förändring.

EU:s murar mot omvärlden blir allt högre. Spaniens stängsel på enklaven Melilla är nu försedda med rakblad så att de som försöker ta sig över blir riktigt svårt skurna. Bulgarien bygger ett 30 kilometer långt stängsel längs sin östra gräns och använder gränsvakter och värmekameror för att hålla människor ute. Även Grekland använder sig av vakter och stängsel.

Vi kan stoppa det

Men så länge det är krig i världen kommer människor att fortsätta fly. Vi har ett val att göra. Antingen låter vi det hända, och låter Medelhavet förvandlas till en kyrkogård, eller så skapar vi lagliga vägar för människor att ta sig till Europa. Det kan ske på flera sätt; genom att humanitära visum börjar användas, genom att det blir möjligt att söka asyl via EU:s ambassader i tredjeländer och genom att alla EU:s medlemsstater ökar sitt mottagande av kvotflyktingar. På så sätt kan mycket förändras och många människors liv räddas. EU måste omprioritera resurser från att hålla människor ute till att rädda liv.

Att människor dör på sin flykt till Europa är en skam för vår tid. När våra barn och barnbarn kommer fråga oss vad vi gjorde, vi som levde i Europa under 2000-talets början, samtidigt som den största humanitära katastrofen i modern tid tvingade människor på flykt, vill jag kunna svara; Vi gjorde allt vi kunde.

Maria Ferm

Migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet de gröna.

00:00 / 00:00