Kommentar. Johan Ehrenberg.

2020-06-15 15:00
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Efter Preembeslutet – nu måste MP sätta sin regeringsmedverkan i pant

Om Preem får bygga ut är partiets samlade tal om klimatpolitik meningslöst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Domstolen gör alltså det vanvettiga, man säger ja till Preems utbyggnad utifrån gällande regler och lagar. Det här är ett stort nederlag för den klimatpolitik som försökt skapa omställning med förhoppningen att myndigheter, domstolar och företag ska kunna påverkas av klimathotet och sansa sig.

Men det finns ingen sans hos de som lever på att förstöra.
Då skulle de ändrat sin verksamhet för länge sedan.

Preem kommer bygga ut sin produktion och öka utsläppen i Sverige, tillsammans med rysk oljeindustri. Det är hela sanningen här, det handlar bara om att med billig och ren svensk el få producera mer smutsig disel och bensin för att få nya miljardvinster till den saudiske ägaren.

Det finns inget utom förstörelse i detta projekt.

Självklart försöker företaget lura medborgare och myndigheter med påståenden om att man istället ska bli "fossilfria". Det är en ovanligt grov bluff eftersom diesel gjord på skogsråvaror har samma utsläpp som de som görs på råoljan. Det tar 80 år att klimatmässigt återställa förstörd skog.

Bluffen blir inte bättre för att Preem lovar satsa på koldioxidlagring, det vill säga avskilja koldioxid vid produktionen och lagra någonstans. Dels för att den tekniken inte fullt ut finns. Dels för att det är kostnadsfritt att lova att satsa på den eftersom det aldrig kommer att ske.

Kostnaden både för bioenergi och lagring är enormt mycket högre än kostnaden för verkligt förnybar energi, Preem bluffar för att få öka produktionen av fossila bränslen, de där sista dropparna olja som jorden helt enkelt inte kan ta emot.

Nu hamnar frågan hos regeringen. Enligt uppgift ska det "ta tid".
Det enda rimliga är att Miljöpartiet offentligt pressar på genom att ställa sin regeringsmedverkan i pant. Ja, vi minns att språkröret Per Bolund stod med klimatdemonstranterna i Göteborg och ropade "Stoppa Preem" förra hösten.

Får Preem bygga ut är partiets samlade tal om klimatpolitik meningslöst.

Sverige bryter nämligen mot Parisavtalet med ett utbyggt Preem. Inte ens en ny klimatkommission eller sekretariat eller vad man nu hittar på för ytterligare politiska organ och kallar dem "segrar" kan dölja det misslyckandet.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg