Hoppa till innehållet

Ledare

Johan Ehrenberg: Vi har makten att rädda det fria ordet

Johan Ehrenberg

Dagens ETC

Det här är så grovt att de flesta baxnar, så illa kan det väl inte vara – men jo, just så illa är det.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Ursäkta om jag blir personlig här, men till skillnad från de flesta som idag pratar om yttrandefrihet, mångfald och mediestöd så har jag varit med hela tiden. Jag vet hur systemet fungerar, jag vet vad politiken vill genomföra och jag har sett monopoliseringen och den minskande demokratiska diskussionen under de 46 år då jag varit utgivare. Och jag vet att man idag - med Mats Svegfors förslag – gör ett nytt försök att bli av med alla radikala, kritiska och rörelseskapande medier i Sverige.

Det kommer inte finnas några hål av frihet utanför de stora mediemonopolens skugga.

Att diskutera fred, klimaträddning, jämlikhet, feminism, antirasism... allt kommer ske bara på nåder av de som har mest att vinna på att det ignoreras.

Ja, det är en läskig framtid. En sådan som vi läst om i dystopiska romaren.

Men till skillnaden mot romanernas värld är det här hotet inte omöjligt att stoppa. Vi har makten att rädda det fria ordet.

Jag får ibland frågan hur i all världen ETC kunde bli en så stor tidning i början på 80-talet. Tja, förutom att vi var rätt annorlunda och roliga så fanns det på den tiden en statlig distribution av tidningar (Pressbyrån) där alla fick vara med och alla kunde nå ut. För demokratins och debattens skull. Sedan privatiserades det systemet för lönsamhetens skull.

Nej, det är ingen minns det idag. 

Men så var det, så förändrades det.

Jag får frågan om varför ETC under den andra storhetstiden på 90-talet inte kunde sälja och nå ut och få har svårt att först att det var monopoliseringen av tidningsdistribution från de stora förlagen som stoppade oss.

På 00-talet händer något nytt, det digitala flödet ökade och plötsligt kan vi starta veckotidningar med presstöd och börja bygga en helt ny apparat av oberoende medier, förlag och framför allt sajter. Men allt begränsades av presstödets regler där massdistribution och billig prenumeration till de med låga inkomster stoppades. Bara de stora drakarna kunde nå ut.

Så ändras allt på 10-talet. 

2014 startar vi Dagens ETC (helt finansierat av stödjande läsare) och vi startar lokala tidningar – inför valet 2018 kunde vi plötsligt påverka diskussionen både nationellt och i 15 städer. Som ett brev på posten kom ett angrepp från presstödsnämnden som gjorde att allt detta fick läggas ner. Men Dagens ETC räddades av läsarna i en snabb insamling och även om vi var svaga i ett år (tio miljoner till uppsägningslöner och nedläggningskostnader av de lokala tidningarna) så växte vi och om du följt utvecklingen sedan hösten 2020 så vet du att vi idag är dubbelt så stora som efter det angreppet. Inkluderat webb når vi över 400 000 människor varje månad med en annan berättelse om politik, vardag, jämlikhet och ekonomi än det den blåbruna politiken vill höra.

Tänk så här:

Hur skulle valdiskussionen 2022 sett ut om inte Dagens ETC funnits som en nyhetstidning med egna avslöjanden och stor spridning som inte kunde tystas ned, även om de givetvis borde spridits än mer? 

Vi har gjort en rödgrön dagstidning där alla rörelser kunnat komma till tals och där vi kritiskt och oberoende kunnat granska alla partier.

Fundera sedan på varför det kommer ett ”reformerat presstöd” just nu.

Medieutredningens förslag är som en målsökande robot av byråkratiska låssasord, nu ska små lokala bilagor till de stora tidningarna skapas för att mjölka mediestöd åt stora ägare (ja, det är lite som hur borgare använder staten för att få vinst på privata vårdbolag och privata skolor). Förslaget innebär allt stöd till blåa medier. Det här är så grovt att de flesta baxnar, så illa kan det väl inte vara – men jo, just så illa är det.

Media är nämligen makt och den enda makten som kan svara en blå mediamakt är en motmakt byggd på tusentals – tiotusentals – människor som vill något annat.

Och det är där, precis just där, som hoppet om förändring växer.

I vad du gör. I vad jag gör.

Redaktionen har just nu en insamling för att bredda och fördjupa journalistiken än mer, stöd den gärna, varje krona är viktig, men jag vill också berätta om vägen ut ur allt detta.

Det heter fördubblad upplaga.

Om en stor samlande röst överlever detta angrepp på fria medier kommer fler att kunna gro i samma mylla. (Framgång föder alltid framgång.)

insamling

Dagens ETC är idag viktigare än någonsin, det går inte att jämföra med de andra decennierna, nu står vi inför att skapa en bred röst som kan samla hela vänstern, klimat- och miljörörelserna, alla de sociala rörelser som tidigare hade skydd i en starkare arbetarrörelse med dess media (det var länge sedan jag vet, men oj vad viktigt det var). 

Vi lever i en tid då människor blir rädda, vi måste visa glädje och styrka, berätta det som glöms bort. Visste du till exempel att SD:s samlade propagandamedier som den patetiska kanalen Riks, har färre läsare/tittare än Dagens ETC.

Fascismen kommer inte stoppas genom artiklar, även om alla blåa medier ändrade sig är det först när människor agerar för jämlikhet och rättvisa lokalt, som den stoppas.

Vilket inte sker om det inte berättas.

Berättelsen är vägen till en annan politik, ett annat liv.

Så nu börjar den stora utmaningen. 

Att bygga mediehuset ETC alltmer oberoende och med upplagor som klarar att skapa överskott till nya satsningar.

Jag hoppas du vill följa med.


Har du frågor om media och historien? Mejla: johan@etc.se