Hoppa till innehållet

Inrikes

Här är Dagens ETC:s storsatsning – steg för steg

Dagens ETC.

Vi har tidigare berättat att den nya mediestödsutredningen föreslår ett system som drastiskt kommer att sänka det belopp som går till Dagens ETC, i värsta fall till noll kronor. Det förändrar allt. Svaret blir att göra journalistik som är livsviktig för väldigt många. Vi siktar mot dubblad upplaga. Men för att ta ett sådant jättekliv krävs resurser. Vi hoppas att du vill hjälpa oss. Här är vår största satsning någonsin på journalistiken.

Första steget

Mer granskning

Här tycker vi exakt likadant, redaktionen och prenumeranter. Dagens ETC behöver mer av granskande artiklar. Därför ska vi bygga en grävcentral. En första åtgärd blir att rekrytera en till grävande reporter. Dessutom kommer vi att ta in juniora, grävspecialiserade journalister utifrån för att pröva hur vi jobbar tillsammans. Som läsare kommer du att märka skillnaden. Och det här är helt nödvändigt för en tidning som vill dubbla sin upplaga.

Kostnad: 700 000 kronor under 2023

eigil
”Nu blir vi fler som granskar makten och kan ­avslöja orätt­visor.” Eigil Söderin, ­grävreporter

Mer spridning

Ju mer vår journalistik når ut, desto fler prenumeranter blir vi. Det här handlar alltså om att sprida granskningar och andra artiklar. Dagens ETC har redan en rejäl marknadsbudget. Men vi behöver lägga till extra – för att få den där skjutsen som behövs. Journalistiken ska hitta fram till så många som möjligt. Det är alltid målet. 

Kostnad: 200 000 kronor under 2023

Mer inrikespolitik

Den blåbruna regeringen måste följas och granskas på daglig basis. Samtidigt ska Dagens ETC följa oppositionen. Kan den lyfta sig? Vad svarar den när Ulf Kristersson kommer med skattesänkningar och obefintlig klimatpolitik? Fokus är inte det politiska spelet. Eller den billiga polemiken. Dagens ETC ska berätta hur folkvaldas beslut påverkar dig.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

Olof Klugman
”Journalistiken har ett oerhört ­viktigt uppdrag att noga följa och ifråga­sätta det som sker under denna mandatperiod.” Olof Klugman, politikreporter

Total kostnad första steget: 1,5 miljoner kronor.
Saknas: Klart!


Andra steget

Mer ekonomi

Det här har varit en svaghet i Dagens ETC, vi har helt enkelt varit för dåliga på ekonomi. Nu skärper vi oss. Dagens ETC ska tillföras ekonomirapportering av högsta klass. Med vårt perspektiv, med nyheter och granskning – och precis de kolumnister som behövs för att väga upp alla marknadslojala ekonomisidor. Vi börjar med en redaktör och en budget som hen kan använda för riktigt tunga frilanskontakter. Det här kommer lyfta Dagens ETC. Tänk mikro och makro, vardag och politik. Vad händer med dina räntor? Och varför, med tanke på att bankerna gjort miljardvinster år efter år?

Kostnad: 1 miljon kronor 2023

Hanna Thåström
”Ekonomi angår alla. ­Dagens ETC ska ge ­nyheter och ­analyser som du inte kan ­hitta i någon annan ­dagstidning.” Hanna Thåström, nyhetschef

Mer klimat

Dagens ETC kommer inte att ändra sig: Klimatkrisen är vår tids stora fråga. Det ska märkas i tidningen. Vi vill vara nyhetsledande, granskande, kommenterande och ingripande. Det lilla och stora perspektivet. Många reportage. Internationella röster. Kanske en podd? Problemen och lösningarna. Men för att klara det här måste vi bli en till klimatreporter. Inte minst eftersom den nya regeringen har helt andra prioriteringar än klimatkrisen. Ja, bortsett från kärnkraft då.

Kostnad: 500 000 kronor 2023

Maria Sandmon
”Många medier nedprioriterar klimatbevakning – och ­tjänar miljoner på fossila ­annonser. Dagens ETC ska vara deras raka motsats.” Maria Sandmon, klimatredaktör

Total kostnad andra steget: 1,5 miljoner kronor.
Saknas:
1,4 miljoner. 


Tredje steget

Mer kultur

Dagens ETC rekryterar just nu nästa kulturredaktör. Men vi vill fortsätta med en till kulturreporter och lägga på lite mer frilansbudget. För att verkligen kunna lyfta våra kultursidor så att de blir en riktigt närvarande och agendasättande konkurrent till de borgerliga tidningarnas. Intervjuer, snabba analyser, idédebatt, kritik, vad som händer med medierna. Med mera. Starka krönikörer. Och ja, kultur är alltid politik. Fråga bara Sverigedemokraterna.

Kostnad: 750 000 kronor under 2023

Kristin McMillen
”Dagens ETC ska ge dig knivskarp, ­djuplodande och underhållande ­kulturbevakning.” Kristin McMillen, ­kulturreporter

Mer opinion

Dagens ETC ska absolut fortsätta med uppskattade röster från en bred vänster. Som idag. Men! Vi ska också bygga en egen ledarsida som mer tydligt driver tidningens linje i en rad frågor. Det blir alltså mer opinion. Som dessutom måste synas där människor befinner sig. Därför ska vi utveckla nya sätt att sprida våra röda och gröna och oberoende argument. Studiecirklar? Tiktok? Fortsätta utveckla podden Tyckpressen? Vi vet att vi helt säkert vill bryta högerdominansen, inte minst mot unga. Och det betyder att vi ska rekrytera en ledar- och debattredaktör.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

Johan Ehrenberg
”Ledarsidan är ett ankare i Dagens ETC – nu vill vi förstärka så att den kan nå ut till en masspublik.” Johan Ehrenberg, grundare

Mer säkerhetspolitik

Det pågår ett förödande krig i Ukraina. Sverige är på väg in i Nato. Ryssland är oberäkneligt och hotfullt. Fredsrörelsen har marginaliserats. Det som sker nu kommer att bli definierande för decennier framåt. Dagens ETC vill förstärka så att du alltid får en relevant, självständig rapportering – byggd på kunskap i språk, kultur och geopolitik.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

Total kostnad tredje steget: 1,75 miljoner kronor.
Saknas:
1,75 miljoner. 

Vill du bidra till vår journalistik? Klicka här!


00:00 / 00:00