Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2015-11-06 04:00
”En SD-ledamot i Stockholms kommunfullmäktige råkade försäga sig häromdagen. Han vill gärna förbjuda tiggeri, dock har han märkt att det finns  en del snygga tjejer bland de som tigger.” skriver Kajsa Ekis Ekman.
”En SD-ledamot i Stockholms kommunfullmäktige råkade försäga sig häromdagen. Han vill gärna förbjuda tiggeri, dock har han märkt att det finns en del snygga tjejer bland de som tigger.” skriver Kajsa Ekis Ekman.

Rasismens sexuella dimension

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Ledarbloggen: Fortum vill pressa kärnkraftverk

Om alla flyktingar som kom hit nu istället var thailändska tjejer på 20 år, hur tror ni debatten sett ut då? Tror ni svenska män hade talat om att vi inte hade råd att ta emot fler, att nu kommer landets undergång, att militärdiktaturen i Thailand inte är vårt problem? Tror ni Kent Ekeroth hade stått och talat om att nu gäller det att slå tillbaka?

Nej, naturligtvis inte. Samma män som idag sitter uppskrämda på nätet och hetsar dag ut och dag in skulle åka till tågstationerna och öppna sina hjärtan och sina plånböcker. Ja, de gör det redan fast de tar flyget. Kolla bara på vad som hände när en gammaldags nazist på Flashback försökte hetsa mot thailändskor. Han fick hela forumet emot sig, med kommentarer som: ”de är skitroliga och ger mer av sig själva än gemene stockholmsblondinen” och ”barnen ser ofta faktiskt väldigt svenska ut och blir bra integrerade i samhället, till skillnad från muslimerna som är vårat riktiga hot. Thailändare är trevliga, roliga, hjälpsamma och arbetsvilliga.” Många män som tidigare skrivit hatkommentarer om flyktingar kom plötsligt på att det gällde att skynda sig om man skulle ta hit en thailändska innan gränserna stängs.

Älskar dessa män asiatiska kvinnor? Nej, de föraktfulla kommentarerna haglar – men de är inte präglade av skräck, och det är ingen som vill bygga murar. Diana Mulinari har skrivit att det finns en rasism som exkluderar och en som exploaterar. Här rör det sig uppenbarligen om den senare. Vilket inte är nytt – redan på 50-talet fanns en omfattande litteratur skriven av västerländska män som hatade på den västerländska kvinnan och ställde henne emot den asiatiska, som de utnyttjade (läs Jörgen Andersen-Rosendal bland annat).

I augusti kom en mätning som visade att SD var det största partiet bland män. Nu kan man ta mätningar med en nypa salt, men det är ändå dags att inse rasismens sexuella dimension. Som är precis lika materiell som den ekonomiska. Rädslan för att förlora arbetet kan i många fall gå samman med, eller vara underordnad, rädslan för att förlora kvinnan. För varför känner sig inte kvinnor utkonkurrerade inom till exempel vården? Jag hittar inte ett enda nätforum som handlar om det. Nej, hela rasistgrejen är främst en manlig idé. Han vill inte ha hit andra män eller kvinnor han inte kan få tillgång till, därför hatar han också kvinnor med slöja. Däremot vill han gärna att maffian tvingar hit kvinnor från Östeuropa för att han ska få ligga med dem. En SD-ledamot i Stockholms kommunfullmäktige råkade försäga sig häromdagen. Han vill gärna förbjuda tiggeri, dock har han märkt att det finns en del snygga tjejer bland de som tigger. Det finns ”massor med karlar” som skulle vilja ha ”de här tjusiga tjejerna” så de får gärna stanna. Och var amerikanska vita män emot slaveriet så länge de fick våldta kvinnor utan straff? Nej, det var männen de lynchade, och ofta för att de hade tittat på ”deras” kvinnor, glöm inte fallet Emmett Till.

Låt oss kolla vad vi kan göra med några teoretiska verktyg, till exempel intersektionalitet. Ett mycket bra verktyg som få tyvärr kan använda. Det beror på att hur mycket man än finjusterar verktyget så är det fortfarande för grovt för verklighetens finmaskiga spindelnät av relationer, positioner och nyanser. Så fort man försöker trasas spindelnätet sönder och ingenting blir kvar av det som skulle analyseras. Därför används sällan detta verktyg, utan förekommer bara då det visas upp: här har vi något som kan användas på kön, klass, etnicitet, sexualitet och så vidare. Instruktionerna listas upp, sedan läggs det tillbaka utan att någon vet vad man ska göra med det.

I det här fallet är det extra sorgligt. Dessa män ristar in hela sitt känsloregister på nätet, talar med andra män om hur de känner – denna skatt är det knappast någon som använder för att förstå vad som sker. Istället ägnar sig progressiva åt att rita karikatyrer där de är tjocka och fula. Lyssna istället på vad det är de säger! Kön och etnicitet går inte att separera i deras huvuden – hur de känner för etnicitet är helt och hållet beroende av kön. De är arga på att det kommer för många män. De talar om våldtäkt, hela tiden är de fixerade vid att män kommer hit och våldtar kvinnor, samtidigt hoppas de att det ska hända.

Arbetslöshet går att göra någonting åt, bostadssituationen går att lösa politiskt, utarmningen av landsbygden går att lösa om det fanns politisk vilja. Men vad som kan göras åt detta? Jag har inte en aning.